L’afiliació de l’octubre a les Balears va superar les 535.000 persones, el millor mes de la sèrie històrica La taxa d’atur se situa en el 8,6%, una dècima per davall del mateix mes de l’any passat

Durant el mes d’octubre, les Illes Balears van registrar 535.607 persones afiliades a la Seguretat Social, el que representa un augment de l’afiliació en més de 10.000 persones (un 1,93%) respecte del mateix mes del 2018.  És la primera vegada que, en un mes d’octubre, l’afiliació se situa per damunt de les 530.000 persones.

El director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que aquestes xifres van acompanyades d’una caiguda de l’afiliació intermensual, però ha remarcat que es tracta d’una tendència pròpia de l’economia de les Illes Balears, molt influïda per la temporada turística.

L’hoteleria manté el màxim històric d’afiliacions, amb 121.600 persones, el que representa un lleuger increment respecte de l’any passat. No obstant això, les afiliacions a l’hoteleria són ja un 50% superiors a les registrades durant l’inici de la crisi i 20.000 més que l’any 2015.

Qualitat de l’ocupació

Pou ha celebrat que tota la generació neta d’ocupació del mes de setembre és en llocs de feina a temps complet, situant la taxa de parcialitat en el 15,5%, el punt més baix des del 2008. De la mateixa manera, es redueix també la taxa de temporalitat. Les persones afiliades amb contracte indefinit a les Balears van ser, el setembre, 278.912, incrementant-se un 3,3% respecte  de fa un any.

El director general ha afirmat que aquestes dades demostren que el mercat de treball de les Illes Balears, tot i estar centrat en els serveis, està aconseguint que els llocs de feina que creen siguin indefinits i, per tant, s’està “rompent el mantra que afirmava que, en un territori amb l’economia basada en els serveis, si es creava ocupació havia de ser temporal”.

Atur

Tot i la creació de 10.000 llocs de feina més que l’any passat, no s’ha absorbit tota la demanda d’ocupació i, per tant, l’atur s’ha incrementat un 0,73% respecte de l’octubre del 2018. Així, es van registrar 50.586 persones aturades, 369 més que l’any passat. D’aquesta manera, es pot afirmar que el mercat laboral de les Illes Balears continua mostrant normalitat en el seu comportament.

Com també és habitual per l’estacionalitat de l’economia de les Illes, l’atur el mes d’octubre va créixer respecte del mes de setembre en 10.209 persones, augmentant la desocupació intermensual en un 25,3%.

La taxa d’atur administratiu registrat és del 8,6%, una dècima menys que el mateix mes de l’any passat, i Pou ha destacat que “són xifres estabilitzades, que situen la taxa d’atur a les Balears pràcticament a la meitat que la del conjunt d’Espanya, que és del 14%”.

Pel que fa a la taxa de protecció, és del 52,4%, més de sis punts percentuals per damunt de la taxa registrada l’any passat, fet que ens indica que, de cada deu persones en situació d’atur, més de la meitat reben algun tipus de subsidi o prestació.

D’altra banda, l’atur de llarga durada continua reduint-se a un major ritme que el conjunt de l’atur. El mes d’octubre va tancar amb 11.861 persones en situació d’atur de llarga durada, mentre que l’any 2015 es se’n registraren moltes més: 21.532, fet que indica “una millora per a les persones que tenen més dificultats d’inserció laboral”, ha afirmat Pou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.