Coinga treballa per aconseguir certificar el benestar animal de les vaques de les explotacions associades Els pagesos reben formació específica dels requisits que han de complir


La cooperativa Coinga segueix decidida a millorar les condicions en les que es produeix la llet a Menorca, matèria prima de tots els seus productes. A la vegada que es va iniciar fa uns mesos el projecte per certificar que la llet és de vaques de pasturatge, es va posar també en marxa el de certificar que les finques associades compleixen amb els requisits del benestar animal, projecte que en aquests moments està molt avançat.

De fet, ja fa uns mesos que s’està treballant per aconseguir la certificació. Aquesta està basada en els requisits europeus de Welfare Quality, que desenvolupen sistemes per avaluar i controlar la qualitat del benestar animal a granges i escorxadors per tal que productors i demés responsables puguin conèixer bé l’estat de benestar a les seves instal·lacions i realitzar millores continues a través del programa de certificació. Així es garanteixen bones pràctiques en benestar animal, respectuoses i sostenibles, que redunden en una millora dels seus resultats; a més, són una garantia pels consumidors de que s’apliquen una sèrie de mesures estandarditzades i consensuades a nivell europeu per vetllar pel benestar animal a tot el cicle productiu.

Els pagesos de les explotacions que subministren llet a Coinga estan rebent una formació específica dels requisits que han de complir pel benestar animal. Aquests es basen en procurar a les vaques una bona alimentació (amb instal·lacions netes, prou espai per animal i absència de gana i set); un bon allotjament (confortable durant el descans, que faciliti el moviment, a una temperatura adequada…); una bona salut (absència de malalties i ferides, sense patiment pel maneig, etc.), i també en demostrar que el comportament dels animals és adequat (expressió de conductes socials, bona relació cuidador-animal, estat emocional positiu i mínims comportaments agressius). Aquesta certificació de llet que té en compte el benestar animal només es podrà emprar per productes Coinga, que és la que vetllarà perquè es compleixin les normes.

“Volem satisfer una demanda de la societat que de cada vegada més cerca que es cuidi la manera en la que es produeixen els aliments, que en el nostre cas és una llet obtinguda de manera natural, respectuosa amb els animals i sostenible amb el medi ambient”, explica la gerent, Margarita Tudurí.
Coinga actualment recull la llet a més de setanta finques. L’any passat es va centrar en treure al mercat nous productes làctics com el formatge ratllat i el quefir, un fermentat amb propietats saludables similar a un iogurt líquid que es troba a la venda en la seva versió natural i amb gust de maduixa, mentre que enguany s’ha enfocat en les certificacions de la llet de pasturatge i de benestar animal.

“No hem d’oblidar que Coinga representa el 50 per cent del sector làctic menorquí i que rebem més de 25 milions de litres de llet cada any, de manera que hem d’estar al dia per ser competitius donant sempre el millor proucte”, conclou Tudurí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *