La Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball comptarà amb un pressupost de 191,7 milions d’euros al 2020, una xifra a la que s’inclouen tots els departaments de la Conselleria, així com els organismes autònoms i el sector públic instrumental que depenen d’ella. A més d’aquesta quantitat, també gestionarà 150 milions d’euros procedents de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).
El pressupost suposa mantenir l’aposta realitzada per aquesta Conselleria des de 2015 perquè el creixement de l’economia es continuï traslladant al conjunt de la societat, millorant la qualitat de l’ocupació, disminuint la precarietat, fomentant l’augment de les masses salarials, augmentant les possibilitats d’ús dels aturats i reduint les desigualtats, segons les directrius assumides pels “Acords pel Canvi”, subscrit per les forces polítiques que donen suport a l’actual Govern.
D’aquesta forma, el Govern destinarà més de 100 milions d’euros al 2020 en polítiques d’ocupació i treball i l’esforç inversor per persona desocupada serà de 1.916 euros l’any que ve, més del triple (612 euros) que al 2015.
Per direccions generals, i organismes autònoms, el pressupost es desglossa de la següent manera:
DG Model Econòmic
La planificació econòmica forma part de l’estratègia global de millorar i diversificar el model productiu. En aquest context, la Direcció General de Model Econòmic continuarà apostant per l’ IBESTAT, que permetrà tenir noves operacions estadístiques de cabdal importància per a continuar desenvolupant polítiques econòmiques.
Així, en les pròximes setmanes es presentarà el Marc Input-Output, instrument per a avaluar les diferents polítiques econòmiques (que actualitza les dades de 2004). La dotació pressupostària de la Direcció General d’Ocupació i Economia és de 2,7 milions d’euros per a 2020.
SOIB
Les polítiques actives d’ocupació representen un dels eixos principals d’aquest Govern, al mateix nivell que les polítiques de salut, educació i les polítiques socials. El SOIB disposarà de 91,8 milions d’euros i amb aquest pressupost es podran desenvolupar polítiques actives d’ocupació dirigides a persones desocupades pertanyents a diversos col·lectius d’aturats amb més dificultats, com són els joves, els majors de 45 anys o les dones víctimes de violència masclista.
A més, es potenciaran programes com la Formació Dual, que comptarà amb un pressupost de 18,5 milions d’euros, el més elevat de la història. S’impulsaran polítiques per reincorporar al sistema educatiu a tots aquells joves que surten de les escoles sense haver finalitzat els seus estudis i al qual es dedicaran 4 milions d’euros.
IBASSAL
La defensa i la protecció de la salut en el treball constitueixen un valor essencial, per la qual cosa el pressupost de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL) augmenta fins als 4,2 milions amb l’objectiu de reduir la sinistralitat i detectar millor i estudiar les malalties professionals. A més, s’incrementarà la despesa en personal tècnic en mig milió d’euros per a augmentar la plantilla dels 28 professionals actuals fins als 39.
DG de Treball
Des de la Direcció General de Treball es posarà l’accent en la lluita contra la precarietat laboral. En aquest sentit, es continuarà treballant per a millorar la qualitat en l’ocupació de la Comunitat. A aquest efecte, es tornen a invertir 300.000 euros per a posar en marxa un nou Pla de Lluita contra la Precarietat en el Treball per a l’estiu de 2020.
Així mateix, el Pla d’Autoocupació permetrà posar en marxa en 2020 una nova convocatòria d’ajudes per impulsar l’emprenedoria, la conciliació laboral, personal i familiar dels autònoms, el relleu generacional i la contractació de treballadors a càrrec d’autònoms i de familiars col·laboradors, entre altres aspectes.
El pressupost total de la Direcció General de Treball és de 9 milions d’euros
DG de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Circular
Des d’aquesta Direcció General es fomentaran els principis d’Economia Circular, pels que es destinaran més de 200.000 euros, i s’aprovarà també el Pla d’Internacionalització 2020, dotat amb 800.000 euros. Servirà per reactivar la promoció exterior dels sectors productius de Balears per projectar-se millor a l’exterior. També hi haurà subvencions nominatives a les Cambres de Comerç valorades en més de 87.000 euros.
La Conselleria ja ha començat a treballar en la redacció d’un nou Pla d’Autoocupació i foment de l’Emprenedoria al qual es destinaran 670.000 euros.
Dins de l’Economia Social, es desenvoluparà el Pla Director, amb una provisió d’ajudes destinades a cooperatives, microcooperatives i societats laborals.
DG de Turisme
En un mercat turístic cada vegada més competitiu i global, i no exempt d’incerteses com el Brexit, la caiguda de Thomas Cook o el futur de l’economia alemanya, els pressupostos de Turisme estan orientats a continuar posicionant a les Illes Balears sense deixar de costat la sostenibilitat.
El pressupost per a estratègia turística augmenta en un moment clau per al turisme de les Illes Balears i Turisme reforçarà el servei d’inspecció i instrucció per a lluitar contra l’oferta il·legal l’any vinent. Es dotaran sis places (quatre inspectors i dos instructors) per a millorar la inspecció turística a Balears.
El pressupost específic de Turisme per a 2020 serà de 14,07 milions, una xifra que ascendeix fins als 22 milions si es té en compte el pressupost de l’ AETIB, l’Agència d’Estratègies Turístiques de Balears. A més, dins del sector públic instrumental de la Conselleria està el Consorci de la Borsa d’Allotjaments Turístics (CBAT), amb un pressupost de 34,07 milions d’euros, un 21% més elevat que el d’aquest any.