Moció del PP sobre el repartiment dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible a Ciutadella Antòni Juaneda demana que el Govern es faci càrrec dels costos que han tingut els Ajuntaments per a la redacció dels projectes no aprovats.

El passat mes de maig el Govern de les Illes Balears va aprovar el Pla anual d’Impuls del Turisme Sostenible per 2019, i va aprovar una convocatòria d’ajuts, oberta a la presentació de projectes per part dels Ajuntaments, entre d’altres institucions.

Els Ajuntaments van fer un esforç tècnic,  pressupostari, humà i de celeritat molt important per elaborar els projectes que es van presentar amb les màximes expectatives d’aconseguir millores importants per als seus municipis, i dintre de les exigències establertes pel Govern. Es van presentar en temps i forma un total de 36 projectes amb propostes destinades a millorar les infraestructures, el producte turístic, el paisatge, etc.

El passat 29 d’octubre va tenir lloc la Comissió d’Impuls de Turisme Sostenible l’objectiu de la qual era decidir quins dels projectes presentats per les diferents administracions serien finançats a càrrec del Fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), també conegut com ecotaxa, recaptat al 2019.

La resolució de la Comissió va ser aprovar l’adjudicació dels fons a 68 projectes per un import total de 104,9 milions d’euros, i ho va fer amb els vots en contra de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), el GOB, Amics de la Terra i ARCA, i l’abstenció de CAEB, el Consell de Eivissa i el Consell Agrari.

Van ser exclosos la totalitat dels 36 projectes presentat pels municipis de Menorca, posant-se de manifest, una vegada més, que el Govern de les Illes Balears no tenia cap intenció de valorar i donar resposta a la feina feta i les necessitats municipals.

Aquest és el tercer any consecutiu que el repartiment dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible pràcticament exclou el municipalisme, a més de constatar-se que el procés d’elecció dels projectes que es subvencionen ha estat mancat de transparència i de consens.

D’altra banda s’observa que projectes que ja tenien partida pressupostària ordinària als Pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, o que havien de ser finançants pel Govern Central, han obtingut fons de l’ITS, com ara el Conservatori de Maó o l’Escola d’Hosteleria a l’antiga Estació Marítima de Ciutadella, i tot açò sense una explicació, ni justificació jurídica ni tècnica, i amb la conseqüent pèrdua de finançament que ja es tenia consignat i assumit.

És important tenir clar que els municipis són les administracions que més esforç econòmic han de fer per mantenir les infraestructures i serveis que afavoreixen precisament el foment i l’impuls del turisme a les Balears, i on es generen els ingressos de l’ITS.

Davant la situació actual el Partit Popular reitera la seva la defensa del municipalisme i del turisme, i presenta les següents propostes d’acord:

Primer.- L’Ajuntament de Ciutadella de Menorca insta al Govern de les Illes Balears, a deixar sense efecte l’acord de la Comissió d’Impuls de Turisme Sostenible i que es faci una nova proposta de repartiment dels fons de l’Impost tenint en compte els projectes municipals.

Segon.- L’Ajuntament de Ciutadella de Menorca insta al Govern de les Illes Balears a la modificació del sistema de distribució dels ingressos obtinguts amb l’Impost de Turisme Sostenible, amb un altres criteris de repartiment i donant un major pes als municipis dins de la Comissió d’Impuls de Turisme Sostenible.

Tercer.- L’Ajuntament de Ciutadella de Menorca insta al Govern de les Illes Balears, que en cas que la proposta aprovada segueixi endavant, es faci càrrec dels costos que han tingut els Ajuntaments per a la redacció dels projectes no aprovats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.