I Menorca, existeix?

Vists els resultats electorals del passat diumenge, la pregunta és clara: quin pes te Menorca en les corts espanyoles?, és a dir, en l’àmbit de presa de decisions estatals que ens puguin afectar directament. I la resposta la sabem: cap! I és que en aquesta legislatura que està a punt de començar Menorca no tindrà ni un diputat al  Congrés, ni una veu que un moment donat pugui introduir una esmena a una llei per beneficiar, o, simplement, fer justícia, al nostre territori insular. Hem quedat en pèl!

A Balears l’hi corresponen 8 diputats nacionals, fins fa poc es repartien entre les dues forces majoritàries (PP i PSOE) de manera que almenys tres eren de cada partit, podien ser tres d’un i cinc de l’altre o quatre i quatre… I la tradició era que el primer diputat de cada llista fos mallorquí, el segon, eivissenc i el tercer menorquí. Però ai làs! S’acaba el bipartidisme i altres forces polítiques obtenen representació. El cas d’aquest passat diumenge és el millor exemple: quatre partits s’han repartit 2 diputats cada un i cap d’aquests vuit és menorquí. Perquè la direcció dels partits polítics a Menorca no exigeix almenys un segon lloc a les llistes per a un menorquí?…I és que els menorquins ara mateix no tenim cap pes a l’estat, però és que tampoc el tenim a les Balears. Des de Mallorca en tenen prou en dir Balears mentre pensen, fan i decideixen en clau mallorquina.

Aquesta legislatura tindran representació al congrés, a més dels bascs i catalans, els regionalistes gallecs que hi tornen, el càntabres, els canaris i els valencians de Compromís que segueixen, i s’hi incorporen els aragonesos de Teruel Existe. Però, els menorquins no hi som representats ni en els grans partits estatals. Des d’El Iris ens alegra que altres regions hi tenguin representació directa – gràcies als canaris els balears tenim el descompte del 75% en el transport aeri – però ens entristeix el no tenir una veu menorquina al Congrés. Els propers quatre anys la Casa de Tots, serà un poc menys de tots.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *