La Policia restaca a un cercador d’esclata-sangs ferit

Segons ha informat la Policia Local de Ciutadella ahir es va rebre una cridad d’una ciutadana que es mostrava alarmanda perquè el seu pare no havia anat a dinar i el matí havia partit a cercar esclata-sangs. El seu pare és de Ciutadella i té 79 anys.

Es fan les primeres recerques per part de la policia local i dels familiars del desaparegut tant en un hortal de la família com en la zona on creien que havia anat el matí.

A les 17:05 hores els familiar avisen que han trobat el seu cotxe a la costa de Macarella, i no hi ha rastre d’ell. En aquest moment s’activa el protocol de desaparegut i se passa avís al 112, cos nacional de policia i bombers.

S’organitzen grups de recerca per la zona. Gran dificultat per la manca de llum i per les condicions climatològiques.

A les 18:05 informen els actuants que senten la veu del desaparegut que els contesta des de lluny.

En aquest moment s’activa al Samu 061 per poder assistir la persona que si be no la veuen, per la veu i per no poder-se moure es pressuposa que es pot trobar ferit.

A les 19:00 troben el barranc on està l’home però encara no hi poden accedir fins ell. Reben ajuda molt important de l’amo de Torreaubet i del propietari de Son Mestres.

Fins les 20:27 no s’ha pogut contactar físicament amb la persona desapareguda que presentava ferides lleus però es trobava enganxat entre les mates. Presentava símptomes d’hipotèrmia, deshidratació lleu i es trobava desorientat.

L’evacuació resulta molt complicada per la fosca, l’orografia del terreny i la climatologia. La intenció és evacuar-lo cap el lloc de son Mestres i allà carregar-lo en l’ambulància SVA que s’hi ha desplaçat.

A les 22:44 aconsegueixen arribar amb molt d’esforç amb el ferit fins l’ambulància i rep les primeres assistències sanitàries. Es traslladat al Canal Salt on desprès de les primeres proves decideixen dur-lo a l’hospital Mateo Orfila per valorar el seu estat en general.

Servei realitzat conjuntament per part de  membres de la família del desaparegut, de la Policia Local de Ciutadella, del Cos Nacional de Policia de Ciutadella i Bombers del parc núm. 2 de Cime. Agrair de manera especial a l’amo de Torreaubet i al propietari de Son Mestres per la seva gran ajuda.

Davant fets com aquest hem de recordar uns consells bàsics quan decidim fer activitats a la natura com cercar esclatassangs, anar a caçar, a pescar a la vorera o simples excursions.

1. Mai anar tot sol, nombre ideal de 3 persones. En cas d’un accident o lesió un pot quedar amb el ferit i l’altre demanar ajuda (cercar un punt de cobertura de telefonia mòbil, important al trucar al 112 el telèfon agafarà senyal de qualsevol operador encara que no sigui de la teva companyia).

2. Marcar una ruta i un horari que sigui de coneixement de persones familiars o amics que puguin alertar en veure que no tornen a l’hora acordada.

3. En cas de retard a l’hora de tornada avisar tot d’una al servei 112 o el cos de policia més proper. És millor activar el dispositiu per una falsa alarma que arribar tard en una emergència.

4. Dur l’equip adequat, roba, calçat, petita farmaciola, menjar i aigua. Dins l’equip dur un xiulet i una manta tèrmica pesa molt poc, pot ser de gran ajuda per demanar auxili i per protegir-te de les condicions climatològiques. Avui en dia molt important telèfon mòbil amb la bateria al 100% amb el GPS activat i compartir la ubicació en un grup de wathsapp d’amics o familiars per tenir almenys la darrera posició on has tingut cobertura.

5. Evitar riscos innecessaris, mirar les previsions del temps, tenir clar si la ruta és adequada per les nostres condicions o per les condicions climatològiques. En cas de dubte sempre triar el camí més segur, no sortir de rutes marcades i si sortim sempre tornar cap el camí.

Gaudeix de la natura amb respecte al medi ambient i amb garanties per la teva seguretat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.