El curs de monitors Starlight per capacitar guies turístics en astroturisme arrenca a Es Mercadal amb totes les places cobertes La formació ha començat avui al Centre de Convencions des Mercadal amb 45 alumnes després de ser inaugurat per representants de l'Ajuntament, la Fundació Starlight i l'Agència Menorca Reserva de Biosfera

El curs de monitors Starlight per a la capacitació de guies turístics especialitzats en astroturisme ha començat avui al Centre de Convencions des Mercadal amb totes les places cobertes. Un total de 45 alumnes, professionals del sector turístic interessats a formar-se en aquesta modalitat de turisme sostenible, cursaran aquesta formació impartida per astrofísics i professionals de sector entre el 18 i el 27 de novembre.

Abans de l’inici de les classes, ha tingut lloc l’acte d’inauguració i obertura del curs, al qual han assistit els representants dels diferents organismes involucrats. Entre ells, la presidenta de la Fundació Starlight, Antònia Varela, que dirigeix ​​l’entitat capacitadora del curs, així com la directora insular de la Reserva de Biosfera de Menorca, Irene Estaún i l’alcalde des Mercadal, Francesc Ametller.

Antonia Varela ha volgut destacar la importància que a Menorca  s’estigui treballant per millorar l’eficiència energètica i la qualitat de l’enllumenat públic. També ha posat en valor la possibilitat que les estrelles es converteixin en un nou producte turístic vinculat als valors culturals, històrics, gastronòmics o etnològics de Menorca. 

Per la seva banda, l’alcalde de Mercadal, Francesc Ametller ha confirmat la necessitat de conscienciar a la població sobre la contaminació lumínica i ha ofert el municipi per organitzar aquest curs Starlight i futurs projectes d’astroturisme. 

Classes teòriques i pràctiques sobre astronomia i astroturisme

El curs combina classes teòriques i pràctiques i té una durada de 60 hores amb matèries dividides en dos mòduls: astronomia i astroturisme. Entre altres temes, s’impartiran coneixements sobre història, origen i fonaments teòrics sobre l’univers, paràmetres i mesurament de qualitat del cel nocturn, didàctica i instrumentació en astronomia; o sobre com conduir grups o crear rutes astroturístiques i recursos disponibles per confeccionar experiències turístiques en la matèria.

Aquesta iniciativa forma part de les actuacions que des de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular s’estan duent a terme per impulsar el turisme sostenible i en concret el turisme d’estrelles després que Menorca fos declarada Destinació i Reserva Starlight el passat mes de gener.

II Trobada Starlight d’Astroturisme i Jornada astronòmica

Després de la finalització del curs, entre els dies 28 i 30 de novembre tindrà lloc un altre dels esdeveniments al voltant de l’astroturisme a Menorca. La Fundació Starlight celebrarà la II Trobada Starlight d’Astroturisme, l’únic congrés existent sobre la temàtica i que reunirà a més de 50 professionals i empreses del sector del turisme i del astroturisme d’àmbit internacional, a gestors de destinacions Starlight, a guies i a periodistes especialitzats per compartir informació i experiències sobre aquest model de turisme emergent. L’esdeveniment també està destinat a qualsevol persona o professional del sector interessat a aprendre o desenvolupar la seva carrera professional. Més informació i inscripcions aquí.

A més, durant el curs de monitors i de forma prèvia a la Trobada Starlight, Es Castell acollirà el dia 22 de novembre una jornada dedicada a l’astronomia oberta a tota la ciutadania. Entre els actes previstos en el programa de la jornada astronòmica destaca la instal·lació d’un planetari a la plaça del Mercat, així com diverses activitats guiades de visualització del cel nocturn a la plaça de l’Esplanada. També es podrà veure una exposició de fotografia nocturna, que comptarà amb la participació dels principals Fotoclubs de l’illa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.