Aquests pressupostos consoliden les polítiques socials Unidas Podemos dóna suport als Pressupostos presentats pel Govern durant el debat celebrat aquest dimarts al Ple del Parlament de les Illes Balears

Unidas Podemos ha mostrat aquest dimarts, el suport als Pressupostos de la Comunitat Autònoma presentats per part del Govern de les Illes Balears, durant el Ple del Parlament. En aquest sentit, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari, Esperança Sans, ha defensat que les comptes presentades, “s’han elaborat amb prudència i rigor”.

Així, Sans ha esgrimit que “aquest Govern progressista, que ara és exemple en l’àmbit estatal, ha fet els deures i ha presentat un pressupost que posa l’accent on toca, en la defensa de la gent que més ho necessita, s’ha fet un esforç per presentar uns pressuposts socials, que aprofundeixin en l’Estat del Benestar”.

Malgrat la posició frontal dels partits de la oposició, la diputada ha explicat que “hem de tenir en compte diversos motius -sobre l’elaboració d’aquests pressupostos-, el primer la desacceleració econòmica que s’està vivint en l’àmbit global, on el creixement és dèbil i modest, degut entre altres coses una guerra comercial entre la Xina i Estats units o la incertesa del Brexit”.

A més, ha afegit Sant, que “la falta d’un govern estatal sòlid en els darrers anys, ha provocat que no tinguem uns Pressuposts Generals de l’Estat, tombats per PP i C’s, que la conseqüència immediata és que seguim amb els pressuposts prorrogats de Mariano Rajoy”.

“Aquest fet ha provocat que no puguem gaudir d’uns pressuposts progressistes, socials i bons pel conjunt de la societat espanyola, sinó també ha suposat que les Comunitats Autònomes hem hagut d’abordar uns pressuposts sense previsions estables i sense interlocutors clars, amb la incertesa pel que fa a alguns elements, com per exemple, l’aprovació d’un nou finançament autonòmic, que hauria de ser més just amb els illencs i les illenques”, ha dit.

OPOSICIÓ NO RESPONSABLE

D’altra banda, la portaveu ha declarat que “la oposició no fa una oposició responsable, sinó de desgast”. “Hi ha 4 grups parlamentaris que han decidit presentar una esmena a la totalitat al pressupost de la Comunitat Autònoma per l’any 2020, PP, C’s, El Pi i VOX. Cal recordar la importància d’una esmena a la totalitat, ja que si surt aprovada, significa retornar el projecte de llei de pressuposts al Govern i prorrogar els existents”, ha dit.

És per això, ha seguit la diputada, “que els motius esgrimits per presentar una esmena a la totalitat haurien de ser contundents i molt coherents. Però és clar, l’oposició es pot permetre el luxe de presentar qualsevol cosa i opinar amb rigor o sense, sobretot quan opta per un rol no constructiu, sinó de pur desgastament del Govern, com ho fan vostès, encara que això suposi presentar esmenes a la totalitat als pressuposts més socials de tota la història de les Illes Balears”.

Per aquest motiu, ha demanat als partits que han presentat les esmenes a la totalitat, “quina persona que cerqui el progrés i vulgui el bé per aquestes illes, coneixent el context actual que ens rodeja votaria a favor d’una esmena a la totalitat sense uns arguments convincents i forts?”.

GOVERN DE COALICIÓ A NIVELL ESTATAL

Així mateix, Sans ha mencionat l’oportunitat que suposa per a les nostres Illes la formació d’un Govern de coalició a nivell estatal. “S’obri un nou horitzó en la política d’aquest país, amb el possible Govern de coalició. El qual, són molt bones notícies pel manteniment dels drets socials dels ciutadans i ciutadanes d’aquest país. Les polítiques progressistes no sols es veuran aquí a les Illes com ja hem vist aquests darrers anys, sinó que ara també les veurem a tot el país”.

“I tanta sort!”, ha dit. “Pareix que l’educació pública, la sanitat pública universal i els serveis socials estanfora de perill, almenys 4 anys més.Enfora de les tisores que tant els agrada a la dreta”, ha apuntat al mateix temps que ha dit “que al Partit Popular i als seus socis, els molesta que no es retallin en drets socials, en prestacions, en personal de la sanitat o l’educació”.

“Suposo que 4 anys, bé quasi 5 anys a l’oposició, sense poder passar la tisora ja comencen a pesar-los massa, i deu ser per això que en algunes comunitats autònomes, han acabat formant govern amb el suport de l’extrema dreta”, ha etzibat Sans.

“Aquest Govern consolida les polítiques socials i aposta per la diversificació del model productiu de les nostres illes per no dependre únicament del turisme. Només així es pot estar preparat. Per a les dretes, la previsió no és mai necessària, si tanmateix li fan pagar les retallades a la majoria social i ni tan sols es donen compte de l’agonia que això suposa per a les famílies. Aquesta és la diferència entre uns i uns altres”, ha apuntat.

ESMENES A LA TOTALITAT

En relació a les esmenes a la totalitat presentades, des d’Unidas Podemos no han donat suport a cap. Així, Sans ha dit en relació a la presentada pel Partit Popular, que “és podria esperar una oposició responsable, però ja que no és així, lo únic positiu que extrec és que a la fi pareix que han decidit acceptar que l’impost de turisme sostenible ha vingut per quedar-se”.

“Una oposició responsable necessita cert rigor, una cosa que es troba a faltar quan llegim les esmenes a la totalitat, com el punt 1 de l’esmena a la totalitat del Partit Popular, per què no es llegeixen l’informe 66/19 de l’AIREF que fa uns 15 dies que sortia publicat a la seva web on avala les previsions macroeconòmiques de les Illes Balears”. “Però és clar, l’oposició només cerca desgastar, tant els hi fa contrastar el que diuen, o mentir en seu parlamentària”, ha sementat la diputada mentre ha demanat “rigor” als partits de l’oposició.

Així mateix, ha continuat Sans, “el discurs de la dreta, és un discurs enganyós amb la ciutadania”.”Sempre xerren d’abaixar impostos, de forma populista, per tal d’arribar als que els costa arribar a final de mes. El que després mai expliquen és com mantenen els serveis bàsics i públics. D’on retalleu? Però és clar, ja sabem que el que cerca tota aquesta bancada de la dreta és l’externalització dels serveis públics, per tal d’afavorir els negocis privats a costa de l’ofegament i la desesperació de la ciutadania. Almanco podríeu ser sincers, al cap i a la fi és el vostre model”.

“Escarrufa pensar que gent que en teoria representa la ciutadania vol destruir l’Estat del Benestar, en benefici d’una minoria poderosa privilegiada i en perjudici d’una majoria social treballadora. Idò aquí no ens hi trobaran, mentre les forces progressistes estiguin al capdavant, els drets socials es mantindran intactes, és per això, que no entrarem dins el joc de l’elevada pressió fiscal”, ha assegurat la diputada.

Des d’Unidas Podemos asseguren que “hem defensat i defensarem que es compleixi l’article 31 de la Constitució que diu: “tothom contribuirà al sosteniment de les despeses públiques d’acord amb la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just inspirat en els principis d’igualtat i progressivitat”. És a dir, sense deixar que les grans fortunes evadeixin imposts mitjançant enginyeria fiscal, mecanismes que la dreta ha afavorit perquè encara que siguin injustos, trobin una bretxa legal”.

CONSELLERIES DIRIGIDES PER UNIDAS PODEMOS

En relació a les partides destinades a les conselleries dirigides per Unidas Podemos, Sans ha explicat que “ens congratulem de saber que amb aquests pressuposts es podrà posar en marxa l’Institut Balear de l’Energia”. “Un ens que impulsarà definitivament la transició energètica, permetent al mateix temps, una expansió de l’ocupació amb alt nivell de formació, i la reducció dels costos de l’energia elèctrica per part d’empreses a particulars; una política fonamental per millorar la competitivitat i la qualitat de vida de la ciutadania de les Balears”, ha afegit.

Aquestes polítiques, a destacat, “es reforçaran amb les dotacions en altres àrees com són la innovació i la política industrial, en les que s’aposta decididament per generar les bases necessàries perquè el sector privat de les Illes estigui preparat per als reptes de l’economia mundial actual”. “Així, amb els pressuposts que ha presentat el Govern es podrà posar en marxa un programa propi a la UIB per a la Formació de Gestors de la Innovació, l’enfortiment dels clústers o la generació de sinergies empresarials, en el marc dels augments de productivitat i adaptació a les fonts d’energies renovables”, ha apuntat Sans.

Així mateix, ha enfatitzat en que aquest impuls a un sector productiu diversificat no pot deixar enrere el sector primari de les Illes Balears i que pel que fa a la Conselleria d’Agricultura, “cal destacar que el 40% dels comptes provenen de fons propis, una xifra molt superior a la mitjana d’altres comunitats autònomes”. “Els pressuposts de la Conselleria d’Agricultura, pesca i alimentació per a l’any 2020 suposen un compromís clar amb el sector primari. A més, garanteixen les actuacions i els projectes necessaris per a aquest sector, així com la convocatòria de les línies d’ajuda necessàries”, ha dit.

A més, Sans ha valorat “l’esforç que està fent la conselleria, ja que amb el Règim Especial Agrari, a part de tots els beneficis que suposaria per la nostra pagesia, significaria que els fons que rebríem d’Europa serien molt superiors, i l’esforç pressupostari del Govern podria dedicar-se a altres despeses de la conselleria com per exemple en més innovació i modernització del sector”. “Aquest REA, té el mèrit d’haver-se elaborat amb el treball i consens del sector, i que esperem que tiri endavant”, ha sentenciat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.