Territori i energies renovables

Menorca ho té gairebé tot per a ser una illa sosteniblement autònoma energèticament, només fa falta posar damunt la taula un planejament que per una part contempli les necessitats per a ser autosuficients i per altra on ubicar els possibles parcs fotovoltaics, eòlics o fins i tot marins a indrets on no es creïn conflictes, com és el cas de la Tramuntana de Ciutadella amb les seves edificacions de pedra en sec.

Des de les Administracions s’hauria de contemplar que les noves promocions d’habitatges, tant privats com públics, contemplin la instal·lació de plaques solars per a, com a mínim, encanlentir l’aigua i si pot ser estalviar més del 50% de la despesa elèctrica dels habitatges i les zones comuns.

Aquesta iniciativa també hauria de ser un dels requisits per aquells immobles que es reconverteixen en petits hotels, tant a la ciutat com al camp, de la mateixa manera que hauria de ser una exigència per a la construcció d’hotels de més de 25 places turístiques, que a més a més haurien de tenir també plans de reutilització de les aigües grises i estalvis en piscines.

També des dels ajuntaments i Consell s’haurien de fer inversions en l’enllumenat públic perquè aquest deixi d’estar connectat a la xarxa elèctrica i funcioni amb petites plaques solars individuals, cosa que ja és una realitat a molts indrets que creuen en les energies alternatives.

Si volem frenar el canvi climàtic, evitar que la nostra economia turística s’acabi per la dependència d’un segment basat en el monocultiu del sol i platja, hem de començar a fer camí, i aquest camí comença en canviar l’actual model de servilisme a les elèctriques i començar a ser autosuficients.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *