El Consell Insular participa en un projecte pioner de millora de la gestió dels ruscs d’abelles  L’objectiu és optimitzar la producció de la mel a partir de l’obtenció d’informació mitjançant sistemes de big data. Hi participaran quatre apicultors i s’instal·laran sensors a 8 apiaris

La producció de mel s’ha vist reduïda en les darreres dècades per l’alta mortalitat de les abelles a conseqüència de les pressions medioambientals, els paràsits i les malalties que han elevat les taxes de mortalitat fins a un 30% . La notícia no és nova i aquesta mortalitat de les abelles, s’ha convertit no només en un problema pels ecosistemes sinó també pels humans perquè un 30% dels cultius que ens alimenten, necessiten la intervenció d’un pol·linitzador per a poder prosperar. 

Menorca no n’està exempta d’aquesta amenaça amb el problema afegit que la insularitat, no permet als apicultors efectuar transhumàncies cap a diferents zones de producció. En aquest sentit, el Consell Insular i Mellisphera han presentat avui un projecte pioner d’apicultura de precisió impulsat a través del Departament d’Economia i Territori, i que pretén millorar l’eficàcia de la gestió dels ruscs d’abelles a partir de l’activació de noves tecnologies, que permetin dotar d’informació a l’apicultor per tal que l’ajudin a prendre millors decisions en el moment adequat. 

El conseller d’Economia i Territori, Miquel Company, ha afirmat que “Menorca és un lloc molt especial per a la pràctica de l’apicultura on el clima, la insularitat i les espècies vegetals fan que a la nostra illa es produeixi una mel diferent d’altres parts del món. Donar suport a l’experimentació que hi ha al darrera d’aquesta innovació que ens ofereix l’empresa Mellisphera suposa per a nosaltres poder contribuir a fer un pont entre tecnologia, innovació, economia i ecologia” 

La directora insular d’Economia, Pilar Pons, ha explicat que «la voluntat de finançar la totalitat d’aquest projecte, que suposa una inversió de 12.000 euros, pretén ajudar als apicultors menorquins com a sector amb un gran potencial de valorització del seu producte». 

El projecte

L’empresa francesa Mellisphera, amb col·laboració amb l’Associació d’Apicultors de Menorca (AAM), equiparà amb sensors unes 150 casetes dins 8 apiaris diferents, que els permetrà obtenir informació automàtica en temps real per poder fer un seguiment. “S’han seleccionat quatre apicultors menorquins de llevant i de ponent de l’illa per poder veure quines variacions de comportament podem trobar a cada sector” ha explicat Llorenç Pons, fundador i gerent de l’empresa. 

El projecte pilot està conduït en tres fases que s’inicia ara durant l’any 2020 amb l’objectiu d’ampliar-ho al 2021 a altres apicultors per llavors en 2022 poder fer-lo arribar a la resta de Balears. La informació que es pugui extreure, contribuirà a demostrar que aquesta solució tecnològica serveix per millorar el rendiment de les explotacions apícoles, ja sigui per un augment dels guanys o per una reducció de les despeses.  

Apicultors que participen al projecte pilot:

Antoni Anglada

Bernat Cardona 

Victor Borràs

Ibai Martínez 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.