Actes 8 Març

Els primers Premis Voluntariat Illes Balears del Govern reconeixen la trajectòria altruista de persones i entitats Han estat reconeguts les entitats InèDITHOS de Mallorca i Nunca Solos d’Eivissa, a més dels voluntaris Beatriz Vaquero i Josep Lluís Riera

El jurat dels Premis Voluntariat Illes Balears 2019 del Govern de les Illes Balears ha decidit per unanimitat atorgar en la seva primera edició dues mencions honorífiques: a l’entitat InèDITHOS de Mallorca, un projecte de voluntariat universitari per a la millora de la qualitat de vida dels infants i joves que pateixen malalties minoritàries i/o cròniques; i a l’associació Nunca Solos d’Eivissa, nascuda per acompanyar i alegrar a persones que es troben hospitalitzades, especialment a les que es troben totes soles.

Així ho ha explicat avui en roda de premsa la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, qui ha revelat també el nom de les persones guardonades amb el Reconeixement a la trajectòria personal dins el món del voluntariat: Beatriz Vaquero Riudavets, per la seva tasca a Menorca com a voluntària de l’Associació Nacional de Síndrome d’Ehlers Danlos, Hiperlaxitut i Col·lagenopaties , i Josep Lluís Riera Moll, membre actiu del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca des de la seva joventut i primer president de la Plataforma del Voluntariat de les Illes Balears (Plavib).

La consellera ha comparegut juntament amb el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, i la directora general de Participació i Voluntariat, Maria Amengual, per comunicar que els guardons concedits es lliuraran en una gala que tindrà lloc el 5 de desembre de 2019 a partir de les 19.00 h al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears a Palma, coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Voluntariat.

Aquesta iniciativa, que ha estat impulsada des de la Direcció General de Participació i Voluntariat “com a resposta a una demanda del sector i amb l’objectiu de sensibilitzar la societat respecte dels valors del voluntariat i d’afavorir i reconèixer les seves activitats”, segons ha apuntat la consellera, “consta de 3 categories diferenciades en les quals han participat un total de 20 candidatures provinents de les més de 600 entitats contactades”.

El jurat que ha determinat els reconeixements personals i les mencions honorífiques l’han format de manera paritària representants institucionals i d’entitats del món del voluntariat i l’ha presidit el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado. El procés, tant de recollida de candidatures com de suport a les candidatures presentades, ha estat participatiu. De fet, la decisió dels guardonats s’ha basat en els propis argumentaris aportats per usuaris dels projectes de voluntariat.

Gala dels Premis Voluntariat Illes Balears 2019

D’altra banda, la consellera ha anunciat que en la gala dels Premis Voluntariat Illes Balears 2019 es faran públics els projectes reconeguts a la categoria de Premis de Bones Pràctiques, que han estat avaluats i qualificats per una comissió tècnica integrada per la directora general Maria Amengual, per un representant de cada consell insular, quatre membres d’entitats proposades per la Plavib i un representant de la UIB.

Segons ha detallat la directora general, s’han sotmès a aquest procés de selecció de premiats, en règim de concurrència competitiva, projectes de voluntariat duits a terme, en tot o en part, a alguna de les quatre illes en els darrers dos anys. D’aquest procés sortiran les entitats guanyadores dels quatre Premis de Bones Pràctiques: Premi Olivera 2019 (Mallorca), Premi Tamarell 2019 (Menorca), Premi Estepa 2019 (Eivissa) i Premi Savina 2019 (Formentera), cadascun d’ells dotat amb 3.000 €.

Els criteris tècnics de selecció de les candidatures s’han basat en la qualitat del programa (metodologia, funcions dels voluntaris i voluntàries, coordinació, seguiment i avaluació del projecte), així com en el nombre de persones voluntàries implicades, la formació que han rebut, la difusió i repercussió del programa i el treball en xarxa amb altres entitats de voluntariat, entre altres criteris.

La directora general Maria Amengual ha volgut remarcar que la gala és un acte “obert a tota la ciutadania”, i ha convidat totes les persones que hi vulguin assistir a confirmar-ho enviant un correu electrònic a voluntariat@dgpiv.caib.es.

Setmana del Voluntariat

El secretari autonòmic Jesús Jurado ha destacat en la compareixença que els Premis de Voluntariat s’emmarquen dins una setmana completa dedicada a activitats relacionades amb el voluntariat. En concret, el dilluns 2 de desembre està prevista una visita a l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB; el dimarts dia 3 tindrà lloc una acció formativa específica a l’EBAP; el dimecres dia 4 es visitarà l’Ajuntament de Calvià, on està prevista la presentació d’eines tecnològiques que afavoreixen el contacte entre les entitats i les persones voluntàries; i el dijous dia 5 s’assistirà a l’acte de lliurament del premi “II Concurs de Fotografia Captura el Voluntariat” organitzat per la Plavib.

A més, el secretari autonòmic ha afegit que les litografies que rebran com a guardons les entitats premiades han estat encarregades a Luis Vidaña, que va resultar guanyador del certamen d’Arts Visuals Art Jove 2019. Així mateix, l’amenització musical de la gala ha estat encarregada al duet musical de pianista i baríton Mas Porcel, guanyadors del premi Grups de Cambra ArtJove 2019 i que han adaptat cinc peces musicals per a l’esdeveniment. En paraules de Jesús Jurado, “l’objectiu d’aquesta col·laboració entre l’Institut Balear de la Joventut (IBJove), la Direcció General de Participació i Voluntariat, Plavib i la UIB, era donar a conèixer i posar en valor l’obra d’aquests artistes”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.