Les Illes Balears guanyen el segon premi al millor projecte cofinançat amb fons europeus FEDER amb el programa sobre la detecció i el control de la vespa asiàtica impulsat per la UIB El director general de Fons Europeus, Félix Pablo, i la investigadora de la UIB Mar Leza han recollit el guardó a Madrid a l'acte anual de Política Regional i Fons Europeus a Espanya

El projecte presentat per les Illes Balears Instruments de ciència ciutadana per a la detecció i control de la vespa invasora (vespa velutina), impulsat per un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears, ha obtingut el segon premi al millor projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a l’Acte Anual 2019 de Política Regional i Fons Europeus a Espanya.

El director general de Fons Europeus del Govern de les Illes Balears, Félix Pablo Pindado, i la investigadora de la Universitat de les Illes Balears Mar Leza han recollit aquest dimarts a Madrid el guardó de la mà de Mercedes Caballero, directora general de Fons Europeus del Govern d’Espanya. Els representants dels diferents organismes de l’Administració General de l’Estat, les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals, així com de la pròpia Comissió Europea, han valorat la qualitat del projecte en la seva elecció.

El projecte premiat es centra en el desenvolupament d’un sistema de prevenció de l’expansió a les Balears de l’espècie invasora “vespa asiàtica” (Vespa velutina), mitjançant la creació d’una aplicació (Vespapp) i de la utilització de les xarxes socials per a la identificació i localització dels exemplars, el disseny i la implantació d’un visor cartogràfic on-line per a la monitorització de l’espècie i l’elaboració d’un model de predicció de la seva dispersió. El projecte ha estat cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu FEDER de Balears 2014-2020.

Aquesta aplicació ha permès la creació i actualització dinàmica d’una base de dades a partir de la qual s’ha elaborat un mapa de distribució de la vespa asiàtica que ha permès el disseny d’accions per a la gestió i eradicació d’aquesta espècie invasora a les Illes Balears.

No és la primera vegada que les Illes Balears obtenen un guardó que reconeix les millors actuacions cofinançades per la Unió Europea, a través dels fons FEDER. L’any 2017 les Balears van rebre el primer premi pel projecte Construcció del Casal d’Infants i Joves del Camp Redó, promogut per l’Ajuntament de Palma.

L’acte d’entrega de guardons, organitzat pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública s’ha celebrat els dies 25 i 26 de novembre a Madrid, amb l’objectiu de difondre la importància de la política de cohesió com a eina per a impulsar el desenvolupament econòmic, el progrés social i la sostenibilitat ambiental a Espanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *