Pesca instal·la un dispositiu de seguiment a deu embarcacions d’arts menors de la Colònia de Sant Jordi com a prova pilot Les conegudes com a caixes verdes permetran conèixer l’esforç pesquer per garantir l’explotació racional dels recursos

La Direcció General de Pesca i Medi Marí, departament que depèn de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha instal·lat un dispositiu electrònic de seguiment a deu embarcacions d’arts menors de la Colònia de Sant Jordi. La presentació s’ha fet avui matí a càrrec del director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, del president de la confraria de la Colònia de Sant Jordi, Juan Manuel Rodríguez Fontiroig, i del representant de l’empresa Satlink, encarregada de la instal·lació, Pedro Vigil.

Es tracta d’un pla pilot que permetrà conèixer diverses dades com la identificació del vaixell, la posició geogràfica, el rumb i la velocitat, i la data i hora de la posició geogràfica. Les embarcacions que participen en el pla pilot estan incloses als censos de la Reserva Marina del Migjorn i del Parc Nacional de Cabrera. Aquests dispositius s’han finançat a través de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), amb una partida de 300.000 euros.

La caixa verda s’instal·la a bord de les embarcacions i l’objectiu de la qual és garantir una explotació racional dels recursos pesquers. La informació que recopilaran les caixes verdes serà confidencial i sols a disposició de l’Administració i del mateix interessat. A més, és una eina fonamental per al desenvolupament i l’execució de les polítiques de conservació de recursos i l’ordenació del sector pesquer. Es podrà conèixer la rendibilitat dels caladors, també en les zones protegides, així com el control de l’esforç i els horaris de la flota. A més, tenint en compte l’obligatorietat de la declaració de captures en la pesca dins les reserves marines, servirà per a facilitar i simplificar aquesta tasca.

El sistema de caixa verda només està en funcionament, ara per ara, a la comunitat d’Andalusia. Les embarcacions europees de pesca de més de quinze metres d’eslora porten sistemes de control semblants, anomenats caixes blaves. A més, aquestes embarcacions també duen l’AIS, un sistema de localització per garantir la seguretat en la navegació. En l’àmbit europeu, el seguiment dels vaixells a través dels sistemes de localització per satèl·lit està regulat des del 2009, amb l’objectiu de garantir el compliment de les normes de la política pesquera comuna.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *