Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Prop de 200 persones assisteixen a la 14a edició del seminari internacional INTO dedicat a l’economia circular El Seminari conclou que el pas cap a un model sostenible ha de comptar amb la participació de tots els agents

El Seminari Internacional d’Innovació i Turisme INTO s’ha celebrat al Parc Bit els dies 28 i 29 de novembre. L’edició d’enguany estava dedicada a l’economia circular i la seva aplicació en el sector turístic. Durant el seminari s’han presentat estudis acadèmics així com exemples empresarials d’economia circular de gran èxit. Així mateix i de forma paral·lela, ha tengut lloc el Brokerage Event de l’EEN. Aquest es consolida com a punt de trobada internacional amb nombroses reunions amb agents internacionals procedents de diversos països com Escòcia, Itàlia, Anglaterra, Grècia, etc.

El primer dia s’ha posat la taula el risc que suposa per a la humanitat el canvi climàtic i el col·lapse de l’ecosistema. El divulgador i educador Daniel Christian Wahl ha assenyalat que, des del 1970, es consumeixen més recursos naturals que els que la terra fàbrica i que, en el cas d’Espanya, es consumeixen els recursos d’un any en cinc mesos. Això, ha apuntat Wahl, és conseqüència del sistema econòmic, que ens ha duit a uns nivells de desigualtat «obscens». No debades, l’expert aposta per fer de Mallorca un catalitzador cap a una economia regenerativa. Wahl ha indicat alguns aspectes per avançar en aquest sentit. Algunes idees giren al voltant d’una producció descentralitzada d’energia renovable, la sobirania alimentària, l’eliminació de motors de combustió, la innovació en biomaterials cultivats de forma regenerativa, la regeneració dels ecosistemes locals i el cicle hidrològic o la creació d’un model transferible per al turisme com a catalitzador de la regeneració regional i la resiliència climàtica.

A la primera sessió, conduïda per la doctora Marta Jacob, s’ha parlat del paper de l’administració i ha alguns assenyalat alguns casos d’èxit en la transició cap a un model circular de la destinació turística. Un d’ells el cas de TIRME, que conta amb diferents projectes que tenen en marxa com per exemple hotels circulars. El projecte tracta d’aprofitar les noves tecnologies per identificar i cuidar els residus orgànics generats en els hotels, mitjançant sensors i altra tecnologia als contenidors. Jacob ha apuntat que les destinacions turístiques que mantenen la seva integritat i atractiu ambiental seran cada cop més cercades a mesura que el turisme de masses s’expandeixi i es degradin moltes destinacions

El doctor Juan Mulet ha moderat la segona sessió on s’han posat exemples on les noves tecnologies contribueixen a la sostenibilitat. Mulet ha posat exempels com els de Sostinendo, l’empresa ESTEL o Konnola on la a utilització de BMS (Building Management System) i BIGDATA o la digitalització poden contribuir a l’estalvi energètic. Això, per exemple, a través de la utilització de sensors o de GPS, tecnologies que són d’abast popular. L’horabaixa de dijous ha tengut lloc un workshop a càrrec de Carlos León i Rebeca Arnedo, cofundadors de Sustain, per parlar de models de negoci de l’economia circular. L’objectiu ha estat apropar la legislació i les tendències del mercat, descriure els diferents models de negoci circulars, la seva aplicabilitat al sector turístic i identificar oportunitats de millora de la competitivitat de productes, processos i serveis.

El divendres ha començat amb la intervenció de l’empresari Benjamin Miles, que ha explicat el seu programa Son Amar green. Aquesta empresa és pionera a les Balears en l’aplicació de l’economia circular en el sector turístic i cultural i representa un dels millors exemples de l’arxipèlag. La següent sessió ha servit per parlar d’innovació a l’economia circular en els sectors d’allotjament i restauració i ha estat moderada pel fundador i CEO de SOM Hotels, Joan Enric Capellà.

S’ha reflexionat sobre el fet del turisme i s’han establert algunes premisses com que «viatjar no és un dret» o que «la indústria turística no és innocent i els viatgers tampoc». A partir d’aquí, s’ha advocat per impulsar un full de ruta per al desenvolupament de l’economia circular a l’Estat, realitzar una anàlisi d’impacte sistèmica de cada subsector del turisme i comunicar a l’empresariat les oportunitats econòmiques de l’economia circular així com impulsar incentius per a la seva implantació en el sector turístic. En aquest sentit, s’ha fet referència a l’èxit de la convocatòria d’ajudes concedides per la direcció general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus del Govern de les Illes Balears.

La següent sessió ha estat conduïda pel doctor Diego Medina i ha pretès analitzar el paper dels turistes i els residents en el desenvolupament d’un model turístic basat en l’economia circular. Segons s’ha conclòs, aquesta transició cap a un model circular és un procés multinivell en el qual tots els actors interactuen. La transició a una economia circular no és un situació win-win ja que, com a mínim en la fase de transició, generarà guanyadors i perdedors.

Tota la informació del seminari a https://www.visitinnovation.com/2019/

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.