Les Illes Balears registren 452.105 afiliacions a la Seguretat Social al novembre, la qual cosa representa un nou màxim històric d’ocupació en aquest mes L'atur puja en 2.271 persones fins a 62.143 encara que la taxa d'atur es manté en el 12%

El número afiliacions a la Seguretat Social a les Illes Balears durant el mes de novembre ha estat de 452.105 persones, la qual cosa representa un increment de 9.591 treballadors més que fa un any (2,17%). Es tracta de dades que marquen un nou màxim històric per a aquest mes i que confirmen l’allargament de la temporada turística, segons ha explicat en roda de premsa el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, acompanyat del director general de Model Econòmic, Llorenç Pou.

El titular de Treball ha indicat que les dades d’afiliació i atur del mes de novembre reflecteixen un doble comportament. Mentre l’allargament de la temporada i l’increment de la població activa continuen permetent la creació de nou ocupació, amb màxims històrics en un mes de novembre, també creix l’atur, pel fet que aquest augment de població activa no pot absorbir totes les noves incorporacions al mercat de treball.

Balears continua incorporant nova població activa que fa que l’afiliació continuï creixent de manera interanual, a un ritme similar a la mitjana nacional (2,28%), fins i tot en aquest mes de baixada de la temporada turística. De fet, és el tercer mes de novembre consecutiu amb màxims històrics, uns registres que confirmen l’increment de l’activitat en el penúltim mes de l’any, atribuïble a l’allargament de la temporada turística. Conseqüència de l’estacionalitat pròpia d’aquest mes les xifres intermensuals indiquen un descens de 83.502 (-15,6%) de l’afiliació. “Som una comunitat turística i l’afiliació cau”, ha apuntat Negueruela.

Qualitat de l’ocupació

El conseller ha remarcat que les Illes Balears continuen creant ocupació de major qualitat, per la qual cosa es continuen reduint les taxes de temporalitat i parcialitat, avançant així en l’objectiu de reduir la precarietat en la comunitat. “Creem ocupació indefinida i destruïm ocupació temporal, és positiu”, ha afegit.

D’aquesta manera, a l’octubre de 2019 (última dada disponible) es van registrar 2.206 ocupacions indefinides més que fa un any, alhora que s’han destruït 4.267 ocupacions temporals. Es tracta d’un màxim històric en un mes d’octubre quant a ocupacions indefinides, 30.000 més que en 2015.

La millora del mercat de treball no sols es produeix en l’àmbit quantitatiu, sinó que també comporta millores en la qualitat de l’ocupació. La taxa de temporalitat (30,2%) s’ha reduït en 1,1 punts percentuals en l’últim any, i ja és 3,1 punts inferior a l’existent en 2015 (33,3%). A nivell nacional, la taxa de temporalitat és del 32%, gairebé dos punts per sobre de la de Balears.

D’altra banda, la taxa de parcialitat continua reduint-se, i se situa en el 17,6%, la qual cosa implica la reducció de 2,2 punts percentuals des de 2015. A nivell nacional, la taxa de parcialitat continua sent notablement més elevada (23,4%).

Paro

L’atur registrat al novembre ha estat de 62.143 persones, una xifra que reflecteix un augment interanual de 2.271 persones (3,79%) després que la intensa creació d’ocupació no hagi permès absorbir tota la demanda de llocs de treball. A més, de manera conjuntural, el mes de novembre s’ha vist l’efecte de la caiguda de Thomas Cook, que va provocar que alguns negocis turístics tanquessin abans d’hora i ara es fa “més evident” en les xifres d’ocupació en haver-se incorporat els seus treballadors a les xifres de desocupació.

Respecte a octubre, la desocupació ha crescut en 11.557 persones (22,8%), com a resultat de l’estacionalitat de l’economia balear. La taxa d’atur administratiu registrat és del 12% mentre que la mitjana nacional encara se situa en el 14,1%.

Finalment, Negueruela ha recordat que continua reduint-se l’atur de llarga durada i el fa a un ritme major que el conjunt de la desocupació. S’ha passat de 21.519 aturats de llarga durada en 2015 als 11.787 que hi ha actualment.

Quant al percentatge de desocupats amb cobertura per desocupació, aquesta taxa ha augmentat considerablement en l’últim any, passant del 51,6% de 2018 al 56,5% en 2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *