Nou impuls al projecte «Toca jazz a l’escola» El projecte didàctic, liderat pels músics Icar Toset, Pablo Millas i Alon Celnik, s'incorpora enguany en el programa "Salut Jove i Cultura" del Consell Insular de Menorca

«Toca Jazz a l’escola» és un projecte didàctic que té per objectiu la introducció de la música swing i jazz en l’àmbit escolar, perquè els infants coneguin aquest estil musical, la seva història, i els principals compositors i instrumentistes de tots els temps.

Amb aquesta finalitat, es duu a terme un taller didàctic, al llarg del curs escolar, dirigit a l’alumnat de sisè curs d’educació primària, que treballen una sèrie de cançons amb la flauta dolça, amb la col·laboració de tres músics professionals.

El projecte, ideat i liderat pels músics Icar Toset (guitarra), Pablo Millas (contrabaix) i Alon Celnik (bateria), amb la col·laboració del mestre de música d’educació primària Miquel Mariano, es va iniciar com experiència pilot el curs 2018-2019 a les escoles de primària de Maó, gràcies al suport de l’Ajuntament de Maó a través del programa d’activitats educatives “Amb bona lletra”.

La bona recepció per part de l’alumnat i l’alta valoració que el professorat de primària va fer d’aquesta activitat van ser claus perquè a partir d’enguany aquest projecte pugui arribar a totes les escoles de Menorca, integrant-se en el programa “Salut Jove i Cultura” del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca.

Pel conseller Miquel Àngel Maria, «es tracta d’una activitat que, a més d’introduir una activitat complementària d’alta qualitat en les classes de música, contribuirà a eixamplar i enfortir l’afició menorquina al jazz». Maria valora que les escoles municipals de música facin un esforç important per enriquir i diversificar la formació que ofereixen amb la incorporació d’altres estils musicals, més enllà de la música clàssica, com el jazz i la música contemporània, i considera «Toca Jazz a l’escola» pot animar més infants i joves a incorporar-se a l’escola de música del seu municipi, per gaudir més i millor de la música i ampliar la formació que reben a l’assignatura de música de l’educació reglada.

Enguany, el taller s’ofereix a un total de disset centres d’educació primària de tots els municipis excepte Maó, que ja van realitzar el projecte l’any passat:

Ciutadella: CEIP Margalida Florit, CEIP Pere Casasnovas, CEIP Joan Benejam,

CEIP Pintor Torrent, CEIP Mare de Déu del Toro, CC Calós i CC Consolació.

Ferreries: CC Sant Francesc d’Assís.

Mercadal: CEIP Mare de Déu del Toro.

Fornells: CEIP Fornells.

Migjorn: CEIP Francesc d’Albranca.

Alaior: CEIP Dr. Comas Camps, CEIP Mestre Duran, CC La Salle

Es Castell: CEIP Angel Ruiz i Pablo

Sant Lluís: CEIP Sa Garriga, CEIP Sant Lluís

El funcionament del projecte és senzill. A principis de curs, els mestres de música dels centres interessats reben una col·lecció de partitures, acompanyades d’uns vídeos didàctics que permeten treballar les cançons a classe d’una manera còmoda i divertida. Les cançons escollides tracen un recorregut per les diferents etapes i moviments de la música jazz: des del blues més primitiu, passant pel gypsie, el cabaret i el món dels crooners.

A final de curs tindrà lloc la cloenda del projecte, amb una interpretació col·lectiva de les cançons treballades a classe al Teatre Principal de Maó, junt amb el trio de jazz format pels artistes autors del projecte. S’interpretaran peces tan memorables com Summertime (George Gershwin), Love ( Nat king Cole), St. Thomas (Sonny Rollins), Blues ette (Curtis Fuller), Daphne (Django Reindhart), So what? (Miles Davis) i Mike the Knife (Kurt Weill).

Fotografia adjunta: d’esquerra a dreta, Pablo Millas, Miquel A. Maria, Miquel Mariano.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *