Parcs Nacionals visita la finca pública d’Alforí per conèixer les actuacions que ha realitzat el Consell Insular aquest any  Cada any es desenvolupen tasques de gestió i manteniment de la finca d'Alforí de Dalt i s'hi organitzen nombroses activitats d'educació ambiental

La finca d’Alforí de Dalt, a Ciutadella, ha rebut recentment la visita de la subdirectora de l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN), Montserrat Fernández San Miguel, l’òrgan nacional i dependent del Ministeri de Transició Ecològica titular d’aquesta àrea protegida. Juntament amb la consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, els directors insulars, Esteve Barceló i Irene Estaún i més funcionaris de l’OAPN i el Consell Insular, s’ha recorregut Alforí en un itinerari per mostrar totes les actuacions que s’han realitzat i s’estan portant a terme aquest any a la finca.

Actualment, la finca d’Alforí pertany a l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN) i des de l’any 2017, la finca és gestionada pel Consell Insular de Menorca i l’Agència de la Reserva de Biosfera a través d’un conveni vigent fins al 2021. Mitjançant aquest acord, l’Agència es compromet a realitzar el manteniment de la finca, vetllar per la conservació dels seus hàbitats i espècies, realitzar-hi accions relacionades amb l’ús públic, activitats d’educació ambiental i vigilància de la finca. Totes aquestes actuacions es financen tant amb fons de l’OAPN com del Consell Insular de Menorca. 

Enguany, amb l’aportació econòmica de Parcs Nacionals, s’han pogut desenvolupar tasques de manteniment i millora d’infraestructures a la finca. S’ha contractat un servei de vigilància i informació al visitant, s’han dut a terme tasques de manteniment de la senyalització, manteniment de parets i manteniment del sistema hidrològic. El conjunt d’aquestes feines ha suposat un total de 80.811,37 €. D’entre aquestes accions, destaquen la preparació de terres cultivables mitjançant la tracció animal recuperant així una pràctica tradicional menorquina, la instal·lació de barreres d’ullastre, la reconstrucció d’enderrossalls de paret seca, la construcció de tres arcs de pedra sobre síquies o el reforç de la vigilància de la finca durant l’època d’estiu per controlar l’afluència de vehicles a la zona d’aparcament i evitar una pressió excessiva sobre el terreny. 

Per altra banda, a través de fons econòmics del Consell Insular de Menorca, durant tot l’any 2019, s’han realitzat nombroses activitats d’educació ambiental a la finca d’Alforí com són els  tallers d’educació infantil i primària destinats als centres educatius de Menorca. El Consell Insular també ha finançat actuacions de la brigada forestal del SOIB que han tingut lloc a Alforí en el marc del “Programa Visibles” que pretén fomentar l’ocupació entre persones desocupades. En total, el Consell ha invertit 28.703,60 € a la finca d’Alforí. 

La finca d’Alforí

La finca pública d’Alforí de Dalt presenta una extensió de 256 ha i està situada al terme municipal de Ciutadella. Es tracta d’un territori amb gran diversitat de flora, comunitats i hàbitats que varien segons el substrat geològic de la zona, a més de comptar amb interessants valors  arquitectònics, etnològics i arqueològics. Alforí forma part de la Xarxa Natura 2000, una xarxa ecològica europea integrada per zones especials de conservació  (ZEC), llocs d’importància comunitària (LIC) i zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA).

Educació Ambiental a la finca d’Alforí

A Alforí s’hi desenvolupa un programa d’educació ambiental molt extens. Els destinataris d’aquestes activitats són famílies i escoles en general. Durant els cursos 2018/2019 i 2019/2020 les activitats d’educació ambiental d’Alforí s’han ofert als centres educatius a través del programa del Consell Insular “Salut Jove i Cultura”. A través d’aquest, gairebé 2000 alumnes han participat en més de 80 tallers d’educació ambiental a la finca d’Alforí de Dalt. Totes aquestes activitats s’han complementat amb material didàctic com els quaderns infantils que ha editat aquest any l’Agència Menorca Reserva de Biosfera per a alumnes de p3, p4 i p5. 

Estudis de biodiversitat

A més de les activitats mencionades anteriorment, el departament de Medi Ambient del Consell Insular també realitza estudis de biodiversitat dins dels límits de la finca. Aquests tenen un abast insular i disposen de punts de mostreig a Alforí. És el cas del seguiment de la tortuga mediterrània, diversos estudis d’espècies d’aranyes, l’estudi dels mol·luscs d’aigua dolça que es troben al punt d’aigua dolça d’Alforí (conegut com la font del Pilar) o els estudis de seguiment de les poblacions de micromamífers de Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip