Agricultura i el Ministeri avancen en el reconeixement de la insularitat de les Balears a la futura PAC La consellera Mae de la Concha, esperançada després de la reunió a Madrid del Consell Consultiu presidida pel ministre en funcions Luis Planas

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha remarcat aquest dimarts al Consell Consultiu de Política Pesquera i Agrícola la necessitat urgent que la futura Política Agrícola Comuna (PAC), que ha d’entrar en vigor el 2022, inclogui d’una manera transversal la realitat insular de les Balears. Segons ha explicat, des del Ministeri d’Agricultura han reconegut que les Illes han de tenir un tractament específic dins la futura PAC per la seva realitat i que treballaran amb aquest objectiu.

De la Concha ha assegurat a la sortida de la reunió que “avui és un dia d’esperança’, en referència a l’actitut “molt receptiva” del ministeri, ja que “han començat a entendre que el tema de la insularitat és determinant i no ens deixa competir en igualtat”. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que el fet insular “és avui en dia més important que mai”, posant com a exemple els imposts verds que s’estan aplicant al transport marítim de mercaderies.

Quant a la negociació de la futura PAC, la consellera De la Concha ha proposat a la reunió la creació d’una mesa d’anàlisi d’indicadors, ja que la nova PAC es regirà per nou d’ells a diferència de l’actual, que es regeix en funció només dels doblers gastats. Aquesta mesa d’anàlisi permetria incloure el greuge que suposa la insularitat en cada un del indicadors que serviran per definir com s’aplicarà la futura PAC.

El proper mes de febrer ha d’estar enllestit l’esborrany del Pla Estratègic Nacional per a la nova PAC. Es tracta d’una proposta conjunta de totes les comunitats autònomes. A les Balears s’han fet reunions amb associacions i cooperatives del sector per presentar una proposta conjunta. En aquest sentit, actualment hi ha en funcionament una mesa de treball amb el ministeri per trobar l’encaix de l’especificitat de les Balears dins la nova PAC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.