Els pacients fràgils gasten el 40% de l’total dels recursos sanitaris L'obesitat, el tabac i la manca d'exercici físic són factors de risc decisius en la progressió de la fragilitat, segons un estudi

La fragilitat és una de les majors amenaces per al sistema sanitari ja que els pacients fràgils gasten el 40% del total dels recursos sanitaris tot i que representen només al 10% de la gent gran. Els experts del grup ADVANTAGE JA, iniciativa liderada per Espanya amb la participació del Ministeri de Sanitat i formada per professionals sanitaris de 22 països i 34 institucions, han presentat a Brussel·les les seves recomanacions per aconseguir un diagnòstic precoç de la fragilitat i millorar la salut de les persones grans.

Els integrants de ADVANTAGE JA adverteixen que el cost de no diagnosticar i frenar la fragilitat serà inassumible per als sistemes sanitaris europeus si no es prenen mesures a temps. Les recomanacions de ADVANTAGE JA, fruit de tres anys de treball col·laboratiu, destaquen la necessitat de la diagnosi de fragilitat a tots els majors de 70 anys (edat a partir de la qual hi ha més risc de patir fragilitat), mitjançant proves basades en evidència científica, seguides d’una valoració multidimensional o valoració Geriàtrica Integral (VGI), així com indicar tractaments individualitzats i dotar de més recursos econòmics a la investigació.

“Hi ha manca de formació entre els professionals sanitaris i, amb freqüència, els símptomes de fragilitat són associats erròniament com a signes d’envelliment. La major part dels afectats desconeix el seu risc de dependència i aquest infradiagnòstic deriva en limitació de l’autonomia personal i més morbimortalitat “, adverteix la doctora Cristina Alonso, coordinadora adjunta de ADVANTAGE JA. Falta d’energia, pèrdua de pes, lentitud i limitacions de moviment són símptomes comuns associats a la fragilitat. Com adverteix aquesta experta, “la fragilitat afecta la independència funcional i la seva influència és decisiva sobre la qualitat de vida”.

La fragilitat es tracta
No obstant això, malgrat les dificultats, el missatge dels experts espanyols de ADVANTAGE JA és esperançador ja que la fragilitat es pot tractar amb èxit. Tant Leocadio Rodríguez Mañas, coordinador de el grup, com Pilar Aparicio, directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació, han incidit a Brussel·les en què la fragilitat, si es diagnostica, pot ser frenada o, fins i tot, revertida. L’exercici físic, una nutrició apropiada i un tractament que tingui en compte el maneig dels esdeveniments aguts i les malalties cròniques poden ser claus en el control de la fragilitat, a més d’un control especial per evitar efectes secundaris i interaccions en els pacients polimedicats.

Referent a això, un estudi recent realitzat a la Universitat de Montfort, al Regne Unit, demostra la importància de la intervenció per prevenir la fragilitat. Els investigadors van analitzar a més de 7.000 individus majors de 50 anys i van concloure que l’obesitat, el tabac i la manca d’exercici físic eren factors de risc decisius en la progressió de la fragilitat.

En suma, els experts de ADVANTAGE JA pretenen, amb els resultats del seu treball, fer una crida a l’acció i subratllar que “les persones grans tenen dret a una atenció de qualitat, especialitzada i adaptada a les seves necessitats”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *