Eliminen 2 Kms de paret seca a una Àrea d’Interès Paisatgístic

El GOB ha presentat un escrit a l’Ajuntament des Mercadal, perquè en el lloc de Santa Creu s’ha detectat l’eliminació de més de 2 quilòmetres de paret seca. Segons la normativa vigent, s’han de protegir especialment les parets que es troben en Àrees d’Interès Paisatgístic, com és el cas.

La paret seca de Menorca és un dels elements més característics del paisatge de l’illa. Serveixen per a controlar el bestiar, separar els conreus, guarir del vent, frenar l’erosió, generar toponímia i refugiar molt de tipus de fauna. De vegades, quan es planteja una nova gestió d’una finca agrària, cal eliminar algun tram que ja no serveix. Però quan es fa a gran escala, es causa una transformació paisatgística i funcional molt més important.

El Pla Territorial Insular dedica un article a la protecció urbanística del patrimoni paisatgístic i disposa que tots els plans d’ordenació urbanística han de conservar i valorar els elements del paisatge rural tradicional (parets seques, tancaments d’ullastre, infraestructures tradicionals de drenatge, pous, aljubs, etc.), especialment dins ANEI i ANIT i, per descomptat, a les àrees d’interès paisatgístic grafiades com a tal.

El GOB es va interessar per aquest cas en 2017, quan van començar els primers desmunts, i es va saber que l’Ajuntament havia donant llicència per eliminar alguns metres. El problema és que la pràctica ha continuat. La comparativa de les fotografies aèries de 2015 i 2018 ja mostra la pèrdua de més de 2 quilòmetres de parets. És probable que la xifra sigui actualment més gran.

La zona on s’ha fet l’eliminació dels murs està qualificada com Àrea d’Interès Paisatgístic, precisament la figura que més ha de vetlar per a conservar aquests elements. Per aquests motius, el GOB ha escrit a l’Ajuntament des Mercadal demanant que es comprovi si les actuacions realitzades estan emparades o han excedit la llicència.

Si s’han fet més desmunts dels autoritzats, caldria obrir expedient sancionador. Si la llicència ha emparat una actuació d’aquests tipus, llavors s’estaria davant un cas de negligència institucional i s’hauria de revisar l’autorització concedida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.