Actes 8 Març

Mora presenta en el marc la COP25 els reptes de Menorca com a illa turística sostenible

La Presidenta i consellera de Promoció Turística, Susana Mora, ha intervingut  a la mesa de debat ‘Cómo las islas turísticas encaran los retos del cambio climático: energía limpia, adaptación e innovación»’ en el marc de la COP25 de Madrid. Ha estat acompanyada pel vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern Balear, Juan Pedro Yllanes, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

Durant la mesa de debat s’ha xerrat sobre l’especificitat de les nostres illes i el gran repte que suposa el canvi climàtic. Així, han compartit les seves experiències de com cada illa afronta aquest repte tenint en compte que el principal motor econòmic de les Illes Balears és en aquest moment el turisme. 

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha començat la seva exposició explicant les polítiques territorials portades a terme a Menorca com a element distintiu i imprescindible en el desenvolupament sostenible que ha viscut la nostra illa i que ens va permetre obtenir fa més de 25 anys la declaració de Menorca Reserva de Biosfera.

Durant la seva intervenció, Mora també ha insistit amb la importància de la desestacionalització turística com a element clau per minvar la pressió que rep Menorca en plena temporada turística quan es duplica la població en la nostra illa i gairebé la triplica en moments puntuals. «La redistribució de la població i evitar èpoques punta que minven els nostres recursos naturals com l’aigua és imprescindible si volem garantir una illa sostenible i en consonància amb la lluita contra el canvi climàtic» ha afirmat la Presidenta.

També ha explicat el projecte de transició energètica Menorca 2030  que compta amb el suport d’Europa a través del programa Clean Energy for EU islands, a part del Govern Balear i el Govern Central, i ha destacat que «el nostre objectiu és aconseguir que al 2030 el 85% de l’energia de Menorca provingui de renovables».

La Presidenta també ha destacat que «un altre dels reptes els quals és necessari abordar és el millor abastiment de l’aigua, així com la millora del tractament de les aigües residuals, un vector imprescindible en una illa com la nostra». També ha afegit que «la nostra signatura pendent és el tractament de residus. Seguim treballant amb la reducció de plàstics i també per aconseguir un millor del tractament de residus a través d’una planta pionera en matèria de reciclatge a Menorca».

Per altra banda, també ha incidit en la importància de crear nous productes turístics que «resultin atractius per als nostres visitants i que no requereixin un major consum de territori i no tenguin un gran impacte en termes d’energia, residus i aigua». Entre els productes turístics que ha esmentat la Presidenta es troben la candidatura de Menorca com a Regió Gastronòmica Europea, la Menorca Starlight, i també la nova marca  ‘Menorca Reserva de Biosfera´, que es va presentar ahir, i que també pretén ser un distintiu i incentiu per empreses, entitats… del sector turístic que es mostren compromeses amb els nostres valors de reserva de biosfera i que volen contribuir i formar part activa del canvi de model productiu que aposta, també, per la lluita contra el canvi climàtic. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.