Ainoha Arteta al Principal de Maó

Avui diumenge 15 de desembre, el Teatre Principal de Maó compleix 190 anys des de la seva obertura l’any 1829. La Fundació celebrarà aquesta important efemèride amb un recital de la gran soprano basca Ainhoa Arteta,  a les 19.00 h.

Ainhoa Arteta és una de les sopranos més reconegudes del mon operístic, amb una brillant carrera internacional. Ha cantat
en els millors teatres arreu del mon com el Metropolitan Opera, el Carnegie Hall, el Covent Garden, el Bayerische Staatsoper, l’Òpera de Washington, de Houston, de San Francisco, el Teatro San Carlos, l’Arena di Verona o la Deutsche Oper de Berlín. Ainhoa no només ha aconseguit l’excel·lència tècnica, sinó que la seva veu està carregada d’emoció i intensitat.

Amb només 5 anys, ja va escoltar Maria Callas cantant i, des de llavors, viu enamorada de l’òpera. Va començar a cantar a la Coral Eresoinka del seu pare i, quan en tenia 12, va ingressar al Conservatori de Sant Sebastià. Als 18 es va traslladar a Itàlia, on va rebre classes de la mà d’Ettore Campogalliani, professor de Pavarotti i de Freni. Anys més tard, es va mudar a Nova York, on va continuar la seva formació interpretativa a l’Actor’s Studio.

Entre els seus grans èxits destaquen el seus papers a Cyrano de Bergerac, amb Plácido Domingo a la San Francisco Opera i al Teatro Real; La Bohème al Metropolitan i a l’Scala de Milà; Otello a La Corunya; Turandot, Carmen i La Bohème al Liceu; Simon Boccanegra a l’ABAO… entre d’altres.

Combina les seves actuacions operístiques amb concerts de reputats mestres i pianistes reconeguts, i recitals com el que tenim l’oportunitat de gaudir per al 190è aniversari del Principal de Maó, el teatre d’òpera més antic de l’Estat.

Arteta estarà acompanyada al piano per Rubén Fernández, pianista basc, especialitzat en l’acompanyament de cantants, és pianista habitual de Carlos Álvarez, Ainhoa Arteta, María Bayo o Gabriel Bermúdez. També col·labora amb altres figures, amb les quals actua en la majoria de festivals i teatres espanyols, així com també en importants escenaris i sales de concerts internacionals. En la seva altra faceta professional, també acompanya en nombrosos cursos i classes magistrals, és pianista oficial de concursos i mestre corepetidor, a més de ser professor de repertori vocal.

L’any 2010 rep el premi Òpera Actual “per la seva dedicació a la lírica i al seu creixent prestigi”. D’ell, Planetamagazine deia “Si se’l compara amb l’immens Miguel Zanetti és perquè és un piano que respecta, guia i cuida el cantant, sí, però no deixa, al mateix temps, de crear, i dota de retòrica el teclat de forma continuada”.

FOTOGRAFIA PARA EL CD “DON`T GIVE UP” Y SU PROMOCION

PROGRAMA

El programa que presentaràn avui capvespre és el següent:

I PART

Azulao
Modinha…………………………………………………………. Jaime Ovalle

A ti……………………………………………………………………… Jaime León

La rosa y el sauce…………………………………… Carlos Guastavino

Alfonsina y el mar………………………………………… Ariel Ramírez

Verano porteño (piano sol)……………………………….. Astor Piazzolla

Canciones Negras…………………………….. Xavier Montsalvatge

– Cuba dentro de un piano

– Punto de hoy habanera

– Chévere

– Canción de cuna

– Canto negro

II PART

Canciones de Valldemosa….. Antón García Abril

– Aguamedabanamí
– A pie van mis suspiros
– No por amor, no por tristeza

Mariposa del aire (estrena absoluta)………………. Antón García Abril

“Vissi d ́arte” (Tosca)………………………………………………… G. Puccini

Intermezzo Cavalleria Rusticana (piano solo)………… P. Mascagni

“Iosonl ́umileancella” (AdrianaLecovreur)…………………………F.Cilea

“Un bel di vedremo” (Madame Butterfly)…………………….. G. Puccini

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *