Actes 8 Març

Educació adjudica 186 beques de mobilitat Erasmus+ a estudiants d’FP de 47 centres de les Illes Balears El número de beques Erasmus+ ha pujat un 29%  respecte a la convocatòria del curs passat

La Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca ha adjudicat un total de 186 beques de mobilitat Erasmus + perquè estudiants de formació professional bàsica (FPB) i cicles formatius de grau mitjà (CFGM) realitzin pràctiques formatives en empreses europees durant el curs 2019-2020. Aquest curs es duplica el nombre de beques a FP Bàsica i a la resta s’incrementa un 29 % respecte a les adjudicades el curs passat. Entre les novetats d’aquesta convocatòria per primera vegada s’ofereixen beques a estudiants recent titulats, i són 4 els alumnes de Grau Mitjà als que se’ls  ha adjudicat una d’aquestes beques de mobilitat.

Aquesta iniciativa europea per a formació professional té una doble finalitat, ja que per una banda ofereix als estudiants un període de pràctiques a l’estranger i, per l’altra, potencia la formació del professorat amb períodes d’observació i estades formatives a empreses i a centres de formació professional estrangers.

Projectes Erasmus + EuroFP Balears IV i V

Totes aquestes beques estan íntegrament finançades amb fons europeus del programa Erasmus + de la Unió Europea, mitjançant els projectes Erasmus + EuroFP Balears IV i V que coordina la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, i no suposen cap despesa per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Els projectes Erasmus + EuroFP Balears IV i V, en els quals participen un total de 47 centres educatius de les Illes Balears, varen ser seleccionats pel Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE) a les convocatòries de propostes Erasmus + de 2018 i 2019. Finançats amb un pressupost de 648.037 € i 1.153.946 €, respectivament, aquests projectes permetran a Educació oferir beques Erasmus + a estudiants i professors de formació professional bàsica (FPB) i cicles formatius de grau mitjà (CFGM) dels centres participants fins al curs 2020-2021.

Cal destacar que durant els mesos de desembre de 2019 i febrer de 2020 Educació adjudicarà fins a 135 mobilitats més destinades a professorat:

  • 60 beques de mobilitat per a formació perquè el professorat pugui realitzar períodes d’observació o pràctiques a empreses o centres d’FP estrangers
  • 70 ajudes perquè el professorat pugui acompanyar els alumnes a la seva destinació, donar-los suport durant el període d’adaptació i preparar o supervisar les  seves pràctiques
  • 5 beques perquè treballadors d’empreses europees puguin impartir docència durant una setmana a centres educatius de les Illes Balears, de manera que tot l’alumnat dels centres receptors puguin gaudir d’una experiència internacional.

 

Un total de 186 beques per alumnes de Formació Professional

Les 186 beques de mobilitat Erasmus+ per a estudiants d’FP de 47 centres de les Illes Balears que ja s’han adjudicat es reparteixen de la manera següent:

Curs 2018-2019Curs 2019-2020
FPB – 2 setmanes1937
FPB – 3 setmanes03
CFGM – 5 setmanes114129
CFGM – 3 mesos1113
CFGM – 3 mesos recent titulats 03
CFGM – 6 mesos recent titulats01
TOTAL 144186

47 centres de les Illes participen del Programa Erasmus +

Per illeses donen 134 beques a Mallorca, 24 a Menorca,  26 a Eivissa i 2 , a Formentera.

Els centres participants són els següents: CC Aula Balear, CC Centro Internacional de Educación, CC Es Liceu, CC Sant Josep Obrer I, CC Sant Josep Obrer II, CEPA Francesc de Borja Moll, CIFP Can Marines, CIFP Nauticopesquera, CIFP Joan Taix, CIFP Son Llebre, IES Albuhaira, IES Alcúdia, IES Arxiduc Lluís salvador, IES Balàfia, IES Bendinat, IES Berenguer d’Anoia, IES Calvià, IES Capdepera, IES Emili Darder,
IES Felanitx, IES Guillem Sagrera, IES Institut d’Ensenyaments a Distància de les Illes Balears (IEDIB), IES Isidor Macabich, IES Joan Ramis i Ramis, IES Josep Maria Llompart, IES Josep Maria Quadrado, IES Josep Miquel Guàrdia, IES Josep Sureda i Blanes, IES Marc Ferrer, IES Maria Àngels Cardona, IES Marratxí, IES Mossèn Alcover, IES Porto Cristo, IES Puig de sa Font, IES Quartó de Portmany, IES Ramon Llull, IES Sa Blanca Dona, IES Sa Colomina, IES Sa Serra, IES Santa Margalida, IES Ses Estacions, IES Sineu, IES Son Pacs, IES Xarc, Escola d’Art de Menorca, IES Politècnic i Escola d’Art d’Eivissa.

Projectes de mobilitat de consorci per a FP Erasmus +

Erasmus + és el programa europeu en els àmbits de l’educació, la formació, la joventut i l’esport per al període 2014-2020. Per tal de promocionar i fomentar aquest programa entre els centres educatius de les Illes Balears, la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa s’encarrega de la presentació i gestió dels projectes de consorci Erasmus + KA102 amb els centres de les Illes Balears que imparteixen formació professional bàsica (FPB) i cicles formatius de grau mitjà (CFGM), fet que permet als centres participants poder oferir beques Erasmus + als seus estudiants i professors sense necessitat de presentar i gestionar el seu propi projecte de mobilitat.

A més, la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa estableix relacions amb centres d’FP i autoritats educatives europees perquè els centres participants puguin enviar els seus estudiants o professors a les empreses amb les quals aquestes institucions tenen convenis per als seus propis estudiants. En aquest sentit, s’ha de destacar que els centres educatius treballen conjuntament, tant en l’organització de les mobilitats sortints com en les entrants, amb l’enorme feina que suposa per als coordinadors dels centres gestionar aquests projectes.

La Conselleria participa en el programa Erasmus + des del curs 2015-2016 amb els projectes EuroFP Balears I, II, III IV i V per als estudis d’FP. Cada any ha augmentat tant el nombre de centres educatius participants, que ha passat dels 30 inicials als 47, com el nombre de beques per projecte, que ha passat de 99 a més de 460 (sense tenir en compte desplaçaments de professors per donar suport a les mobilitats dels alumnes). A més, els dos darrers cursos s’ha ampliat el tipus de beques oferit. A més de beques de 5 setmanes per a estudiants de cicles formatius de grau mitjà (CFGM) i beques d’una setmana perquè el professorat d’FP faci períodes d’observació a centres d’FP europeus que oferien els projectes EuroFP Balears I, II i III, d’ençà del curs 2018-2019 s’ofereixen beques per a estudiants d’FP bàsica de 2 o 3 setmanes, beques per a estudiants de cicles formatius de grau mitjà (CFGM) de 3 mesos, beques per a recent titulats de 6 mesos, estades formatives en empreses per al professorat d’FP d’una o dues setmanes, i mobilitats entrants d’especialistes d’empreses estrangeres d’una setmana. En xifres totals, el projectes EuroFP Balears de la Conselleria han obtingut des del curs 2015-2016 un total 2.448.406 € de fons europeus.

Cal destacar que amb aquests projectes es fa feina amb la intenció de promocionar els programes europeus en els centres educatius i la internacionalització dels estudis d’FP a les Balears, objectius prioritaris per a la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca que recullen les línies estratègiques dels plans “Cap a l’èxit educatiu”, “Pla Integral de Formació Professional 2018-2021” i “Pla Quadriennal de Formació Permanent del Professorat”.

One Comment on “Educació adjudica 186 beques de mobilitat Erasmus+ a estudiants d’FP de 47 centres de les Illes Balears El número de beques Erasmus+ ha pujat un 29%  respecte a la convocatòria del curs passat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.