Els calamars plens, un clàssic de la cuina nadalenca a Ciutadella i Ferreries

Els calamars plens són un dels plats típics de la cuina nadalenca a Menorca, especialment a la part de Ciutadella on són els protagonistes bé de la nit de Nadal i també del dia de Nadal, on es mengen després del bullit i el rostit. També hi ha llars on els calamars són els protagonistes del sopar de cap d’any o del dia del primer dia de l’any. Podem dir que els calamars formen part d’aquest ventall gastronòmic nadalenc que formen el bullit, el rostit, els canelons i els calamars plens.

A la cuina hi ha diferents receptes i maneres d’elaborar-los. Hi ha qui els farceix només del mateix calamar, emprant els alons, els sacarins i també calamars, tot passats per la màquina de capolar carn, per a després fer un sofregit on s’hi posa la picada i es deixa confitar a foc dolç per a després omplir els calamars, de la mateixa manera que hi ha qui a més de la carn de calamar hi posa també carn picada de vedella o de porc o bé mesclada, que també es confita amb un bon sofregit amb molta ceba i poca tomàtiga, i farceix d’aquesta manera del calamars.

Hi ha qui els fa ben nets i els farceix sense girar-lis la capulla i altres la giren donant-li la volta.

A l’hora d’enfornar-los, de cuinar-los hi ha també diferents maneres. Es poden fer al forn amb patates o amb monyacos, com també hi ha qui dins la palangana hi posa mitja part de monyaco (moniato) i mitja de patates. Al damunt de les patates el sobrant del picadillo de farcir els calamars, com hi ha qui hi posa també un gotet de llet que els fa més melosos.

Una altra manera és sofregir-los primer, marcar-los i daurar-los un poquet, per a després enfornar-los amb una salsa de llet i el picadillo, o fer-los amb una salsa d’ametlles, com es solen fer més a la banda de Llevant de Menorca.

El que sí és ben cert que a Ciutadella és un plat que no sol mancar a les taules els dies de festa. De fet un conegut supermercat de capital local a la seva peixateria ha venut més de dues tones d’aquest cefalòpode en les darreres setmanes, perquè la gent és previsora, aprofita les ofertes i ha cuinat aquests dies els calamars a ca seva, els ha congelat, i així els dies de festa sols haurà de descongelar-los, donar-lis un darrer toc de forn amb una espolsada de pa ratllat mesclat amb all i julivert, si es vol, i servir a taula.

També són molts, bé aquells que tenen barca, que aquest mesos de novembre i desembre han sortit a pescar calamars. Al fosquet, just després de la posta de sol, la badia de Ciutadella és plena de llums de barques enmig de la mar que aprofiten per a fer les captures de calamar pescat amb fluxa i que de segur acabaran menjats als sopars i dinars familiars, com també els calamars plens (així els hi deim a Ciutadella i a Menorca als calamars farcits) formaran part dels menús de Nadal i Cap d’Any dels restaurants i també dels menús per a emportar-se a casa, que de cada vegada tenen més demanda.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.