López: “Volem que Balears sigui una de les comunitats més avançades en transició energètica”

El portaveu del Grup Parlamentari Unidas Podemos, Alejandro López, ha explicat que “sabent que estem abordant una transició energètica a nivell general cap a energies renovables, des de Balears pretenem ser de les comunitats més avançades en aquesta qüestió”.

Durant la defensa de posicions al Ple dels Pressupostos de la CAIB en relació a la conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, el diputat també ha apuntat que “és important aconseguir diversificar el model productiu de Balears per a generar ocupacions estables i de qualitat”.

El portaveu ha explicat que aquesta Conselleria, que gestiona canvi climàtic i transició energètica, “fa que fins i tot tingui més importància -el fet de diversificar el model productiu-”

Per a Unidas Podemos la conselleria de Transició Energètica i Sectors productius, “té una gran importància estratègica a l’hora de diversificar el model productiu de Balears, sobretot, per a no dependre exclusivament del turisme”.

El portaveu, a més, ha indicat que el pressupost d’aquesta conselleria “s’ha realitzat en un context en el qual la prudència era necessària per a abordar-los”. “La creació i posada en marxa de l’Institut Balear de l’energia (IBE)  permetrà comercialitzar i gestionar energia renovable i ens permetrà és lluitar contra la pobresa energètica, que aquí a Balears, cada vegada va en augment”, ha afegit.

L’IBE ABARATIRÀ LA FACTURA DE LA LLUM

En aquest sentit, López ha apuntat que “l’excedent generat mitjançant plaques fotovoltaiques es podrà utilitzar no sols per a subministrar energia a edificis públics, sinó també per a arribar a les llars més vulnerables, i sobretot, per a abaratir el cost de la factura de la llum en moltes llars”.

“L’IBE arrenca amb un pressupost inicial de 400 mil euros, als quals se li suma la gestió a través del ITS d’un milió d’euros per a la instal·lació de parcs fotovoltaics en terrenys públics, i d’un milió cent mil euros per a impulsar la instal·lació d’energia fotovoltaica en polígons industrials”, ha explicat el portaveu. A més, ha declarat que “si volem encaminar-nos cap a l’ús d’energies renovables, l’IBE és la nostra millor eina i per això creiem fermament en la necessitat d’apostar per el, tal com s’indica en la llei de canvi climàtic de Balears”.

Així mateix, el diputat ha indicat des del faristol de l’hemicicle, que “és indubtable que una de les coses que cobren més presència en la nostra societat és la de l’ús de cotxes elèctrics”. “Per això”, ha afegit, “des d’Unidas Podemos posem en valor la inversió en gairebé 6 milions d’euros que es realitza en aquests pressupostos per a millorar i impulsar nous punts de recàrrega per a cotxes elèctrics”.

MÉS CONTROL ALS ESTABLIMENTS DE JOC

Des d’Unidas Podemos volem remarcar la partida de 100.000 euros per a augmentar el control sobre els establiments de joc. “Tots sabem la problemàtica real que aquests establiments suposen per a la nostra societat, especialment en els nostres joves. Per això mateix volem posar en valor la necessitat d’augmentar el control, i veure’l pressupostat, ens sembla una cosa molt positiva”, ha assenyalat.

En relació als gairebé 900.000 euros destinats a impulsar al petit comerç i el comerç emblemàtic, López ha esmentat que “invertir en el nostre comerç és fomentar directament l’economia de Balears, sobretot dins del petit comerç, el qual necessita d’ajuda extra a causa de les grans dificultats per les quals passa”. “Per això mateix també s’augmenta fins als 230.000 euros la dotació per a les organitzacions de treballadors i empresaris per a afrontar de manera conjunta les possibles solucions dins del comerç a Balears”, ha dit.

REBUIG DE TOTES LES ESMENES ‘VIVES’

Quant a les esmenes, el diputat ha recordat que algunes ja van ser acceptades en ponència i comissió, ja que milloraven el pressupost presentat per la conselleria de transició energètica i sectors productius, com per exemple l’esmena 9987 del Partit Popular, per la qual es comprometia una partida de 300.000 euros en la millora de l’eficiència energètica en el sector primari.

“Igual que també es va transaccionar en comissió de pressupostos l’esmena del PI 9725 la qual mitjançant 200.000 euros permet posar en marxa la construcció del polígon de Porreres. També en comissió es va transaccionar i va acceptar l’esmena 9697 del PI, per a donar suport a la innovació i dinamització del petit i mitjà comerç”, ha destacat.

D’altra banda, el Grup Parlamentari no hem acceptat cap esmena viva per considerar que “ja estaven prou dotades per a la seva execució, per no compartir el mateix criteri, perquè les baixes afectaven altres qüestions també molt importants per a aquesta conselleria, o bé, perquè es realitzaven per projecte de ITS”.

L’HABITATGE TÉ UNA PETJADA IMPORTANT AL TERRITORI

En relació al debat sobre Habitatge i Mobilitat, el diputat Pablo Jiménez ha explicat que no hem acceptat cap esmena de l’oposició. “L’habitatge, quant a element derivat d’una planificació urbanística, i la xarxa de transport tenen una petjada important en el territori, amb conseqüències a vegades irreversibles”.

Per això, ha dit, “creiem des d’una òptica progressista, que s’ha d’intervenir en el territori amb dos criteris: un basat en el coneixement del seu funcionament intern i un altre sabent repartir la disponibilitat econòmica entre els diferents quefers d’aquesta conselleria”.

“El territori és aquest lloc de confrontació dialèctica entre l’ocupació humana i les dinàmiques ecològiques que es produeixen en ell”, ha destacat el diputat, i per això ha dit que “aconseguir aquest equilibri ha de ser doncs objectiu prioritari de la planificació i dels recursos econòmics dels quals la hi doti”.

Així mateix, i “més enllà de donar suport al pressupost d’aquesta secció de Mobilitat i Habitatge, creiem que cal fer una reflexió sobre els aspectes contemplats i analitzats en ella perquè aquest objectiu, la cohesió social, sigui una realitat i no una mera frase retòrica. Donem suport a aquest pressupost però hem de ser conscients, i així es reflecteix en la memòria, que cal atendre aquestes necessitats en la mesura que sigui possible, però amb la màxima urgència”.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.