Aprofitar l’aigua i frenar l’erosió. Voluntariat en marxa.

El passat diumenge 15 de desembre un grup de 20 persones voluntàries van col·laborar en la recuperació de la productivitat d’una parcel·la de la finca de La Marcona, situada al terme municipal de Ferreries, que té un acord de custòdia agrària amb el GOB.

Es va treballar una tanca amb fort pendent i de substrat argilós, característiques que han anat provocant problemes d’erosió i pèrdua de sol fèrtil, per la qual cosa s’havia deixat d’usar. La tasca d’aquesta jornada va ser crear uns canals que uneixen punts que es troben al mateix nivell. Això es va fer amb l’ajuda d’un sistema artesanal.

Aquesta tècnica va a buscar les zones per on actualment passa majoritàriament l’aigua i intenta repartir-la de manera transversal a tota la tanca. Fent canals cada tres o quatre metres, l’aigua deixa d’agafar velocitat, es frena l’erosió i augmenten les possibilitats d’infiltració al terreny. És una idea que, si funciona correctament, podria ser molt útil per augmentar de manera significativa la infiltració d’aigua de pluja als aqüífers de Menorca.

La Marcona ha anat orientant la seva principal producció cap un pa fet amb una varietat antiga de blat i certificació ecològica. En acabar la jornada vam visitar les instal·lacions on es mol la farina amb molí de pedra i s’elabora el pa. Es cultiva un blat de xeixa pur que va ser oblidat fins a la seva recuperació com a varietat el 2003. És un blat bo per panificar, té bastant de força i un gust intens. Com sol passar amb les varietats locals, està adaptat al clima, resistent les inclemències i ofereix una producció regular.

A la pàgina web de La Marcona (www.lamarcona.cat) trobareu més informació sobre on trobar els productes d’aquesta finca amb acord de custòdia.

La jornada compta amb el suport del Consell Insular de Menorca, del Govern Balear i de la Fundació Mava.

Si voleu rebre els avisos de les activitats de voluntariat agrari, escriviu a custodia@gobmenorca.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.