Actes 8 Març

El 35 % dels balears majors de 74 anys són usuaris d’Internet, 10 punts per damunt de la mitjana estatal L’informe Obsímetre 29 també revela una davallada de 5 punts en l’ús de la xarxa entre menors d’entre 10 i 15 anys

El 29è informe Obsímetre aporta per primera vegada dades sobre l’ús d’Internet per part de les persones de 75 anys o més a les Illes Balears, entre les quals un 34,9 % utilitza tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), 10 punts per damunt de la mitjana estatal situada en el 24,8 %.

Entre els serveis més utilitzats per la gent gran de les Illes es troba la missatgeria instantània en primer lloc (81,7 %), seguit de la recerca sobre temes de salut (57,8 %) i les compres a la xarxa (11,7 %), segons es desprèn d’aquest informe que elabora l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI), pertanyent a la Fundació Bit, adscrita a la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització.

En relació amb els menors d’entre 10 i 15 anys, les dades reflecteixen una davallada de 5 punts respecte de l’any 2018 en relació amb l’ús d’Internet (del 93,6 % enregistrat el 2018 fins al 88,6 % de 2019); així com una contenció en la disposició de telèfon mòbil (67,2 % el 2018 enfront del 67,1 % el 2019).

En termes generals i respecte al període anterior, l’accés a Internet per part del conjunt de la ciutadania balear ha crescut gairebé 3 punts percentuals, i ha arribat al 93,1 % de les llars. La pràctica totalitat hi té accés a través d’ADSL i fibra òptica (99,7 %). Si es comparen amb la resta de comunitats autònomes, les Illes Balears ocupen el quart lloc, després de Navarra, Madrid i Catalunya.

La implantació de l’ús del telèfon mòbil arriba al 98 % de la ciutadania balear i si parlem dels usos, la missatgeria instantània, com per exemple el WhatsApp, és l’acció més citada pels enquestats.

Per contra, utilitzar Internet per realitzar tràmits de l’administració electrònica continua una mica per davall de la mitjana estatal, però augmenta dos punts respecte l’any anterior, i arriba al 61,2 %.

Les compres en línia augmenten any rere any, amb 8 punts percentuals per damunt de la mitjana estatal. Aquest 2019 ja són 7 de cada 10 ciutadans els que han fet compres a Internet, sobretot hi han comprat allotjament de vacances. La despesa d’aquestes compres ha estat majoritàriament d’entre 100 € i 500 €.

La Fundació Bit ha elaborat l’Obsímetre 29, amb el resum de les dades de l’ús i equipament de les TIC entre la ciutadania balear durant l’any 2019, a partir de l’enquesta sobre Equipament i ús de tecnologies de la informació i la comunicació a les llars, que publica l’Institut Nacional d’Estadística anualment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.