L’Amazònia arriba a Ciutadella

Les germanes de Santa Clara fa setmanes que ja preparen el Nadal. Perquè la feina de fer el betlem més visitat de Ciutadella no comença quan posen les primeres caixes i planxes de porexpan. Sinó molt abans. Enguany han tingut molt a veure en l’elecció de la temàtica, dues paraules: resiliència i Amazònia. Na Carme i na Nina ens expliquen el perquè.

Hi faran ben bé 3 setmanes llargues muntant betlem. I ja en seran 46 les vegades que obren les portes del convent i convidar al poble de Ciutadella a fer una reflexió sobre el Nadal a través del paisatge. Ben embegudes d’actualitat i conscients dels problemes mundials, les germanes de Santa Clara han triat per enguany una escena que serà, en part, dantesca: el foc que crema el que en diem el pulmó més gran del món: l’Amazònia.

Però l’Amazònia és només el pretext per escenificar un concepte més profund.

“Vaig sentir, en un context concret, una paraula que em va cridar l’atenció. La frase deia així ‘hauria de ser una educació amb resiliència’. Em va picar la curiositat i vaig cercar al diccionari la definició”, conta na Carme. Resiliència és la capacitat que tenim els humans de fer front a una situació adversa d’una manera positiva. I van trobar que era una bona paraula per escenificar. “En una societat en què tothom està com a desencantat, cansat, el medi ambient també està molt degradat i no el cuidam, la resiliència és una bona qualitat a practicar”.

Però la reflexió fins a arribar al betlem, va seguir. “Després vam sentir la notícia dels incendis de l’Amazònia. És un lloc on hi ha molta d’aigua. I és un ecosistema que, si el degradam, tot el món se’n ressent. Hi ha una cita del profeta Isaïes que diu ‘aquella soca tallada, seca, ja treu un rebrot’. És una esperança. Dins aquesta societat cansada, en aquest món que va un poc massa lent, hi ha una petita esperança, un rebrot. I, per noltros, aquest rebrot és que Déu decideix fer-se un de noltros, ve Nadal”, conta na Carme.

“És aquesta idea de fer l’Amazònia per donar aquest missatge d’esperança, de confiança. De què no tot està perdut, perquè Déu s’ha fet humà. I quan la humanitat té un referent de persona a seguir, pot canviar. Perquè si no tenim referents, no sabem cap a on tirar. Jesús és aquesta persona que ens ha mostrat d’estimar, de fer el bé, de perdonar. De fer un espai i unes relacions harmonioses i fraternes. És aquesta harmonia de la creació amb la humanitat amb que tornarà agafar l’equilibri.”

El que, per ara, es pot veure del betlem és un paisatge frondós, “menorquinitzar, perquè aquí no tenim arbres com els de l’Amazònia”, diuen. Però si que hi introduiran els elements de l’aigua i el foc. També les cabanes de les tribus de l’Amazònia, per donar-hi context. “És un referent la gent que està lluitant en aquesta zona del planeta per mantenir el seu entorn enmig de focs que ho volen destruir tot”, comenten les clarisses.

Ciutadella, ben present al Betlem de Sant Miquel

Un altre dels betlems a visitar durant els dies de Nadal serà el de Sant Miquel. Guardat amb més gelosia que el de Santa Clara, el que sabem és que representarà una part de la costa nord del nostre municipi, diu Joan Camps, capellà del centre. La inauguració del betlem de Sant Miquel es farà dia 24 després de la Missa del Gall. I es podrà visitar des de dia 25 de desembre fins dia 6 de gener, en horari de 18:00h a 21:30h.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.