Actes 8 Març

Nova tècnica d’hemodiàlisis al Mateu Orfila

La renovació de les màquines de diàlisi de la Unitat d’Hemodiàlisi per aparells més moderns i amb més prestacions i la preparació i la formació de l’equip de nefrologia permetran ampliar la cartera de serveis d’aquesta especialitat a l’Hospital Mateu Orfila a partir del gener. Els pacients que ingressin a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i presentin disminució o pèrdua brusca de la funció renal podran ser sotmesos a la teràpia renal substitutiva prolongada intermitent (TRSPI), una tècnica molt nova que tot just fa sis anys que s’aplica arreu del món i que serà pionera en el conjunt d’hospitals del Servei de Salut de les Illes Balears.

Es tracta d’una tècnica especialment indicada per a pacients amb poca estabilitat hemodinàmica, que representa importants avantatges respecte de les tècniques que s’aplicaven fins ara. Segons el cap del Servei de Nefrologia, el Dr. Luis Fernando Domínguez, en els casos de fracàs renal greu —crònic o agut— s’aplicava habitualment l’hemodiàlisi intermitent, d’unes 3-4 hores de durada, o bé l’hemodiafiltració venovenosa contínua, amb un temps de tractament que oscil·la entre les 12 i les 24 hores. En canvi, la TRSPI és un punt intermedi, perquè les sessions per a la depuració extracorpòria de la sang duren entre 6 i 10 hores i s’hi utilitzen uns filtres que permeten fluxos de 200-

300 ml de sang per minut.

La reducció del temps de tractament —afegeix el Dr. Domínguez— acurça l’estada a l’UCI i l’hospitalització, millora l’estat funcional dels pacients i disminueix el risc de sagnia gràcies a la reducció de l’ús d’anticoagulants i a la menor freqüència de coagulació de filtres. Per una altra banda, reduir el temps de les teràpies permet redistribuir les tasques del personal d’infermeria.

Per començar a aplicar la TRSPI als pacients de l’UCI que siguin candidats només falta posar a punt la planta portàtil d’aigua que es requereix per a l’hemodiàlisi i superar la fase d’adaptació i prova dels equipaments. Tot i que és difícil calcular quants pacients es podran beneficiar d’aquesta nova tècnica, el cap del Servei de Nefrologia assegura que els tractaments d’hemodiàlisi són bastant freqüents a l’UCI i que ampliar la cartera de serveis sempre és un pas endavant per oferir la millor atenció possible als usuaris de la sanitat pública.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.