Més visites al Centre Artesanal de Menorca al llarg de 2019 L’espai que gestiona la Fundació Foment del Turisme de Menorca as Mercadal ha rebut 6.262 visites, un 3,2% més que l’any anterior.

Durant l’any 2019, el Centre Artesanal de Menorca ha rebut 6.262 visites, xifra que representa un 3,2% més que l’any 2018. En termes generals, tant el mercat nacional com els internacionals han tingut un comportament positiu, amb increments interanuals del 3,9% i del 2,7%, respecti- vament.

Del volum total de visites, 3.744 han correspost a països estrangers (el 59,8% del total), dels quals França ha estat amb diferència el majoritari amb 1.851 visites registrades i el 29,5% del total, seguit de Regne Unit (714 usuaris i l’11,4%), Alemanya (659 i el 10,5%) i a certa distància Itàlia (154 i el 2,45%).

Les visites procedents del mercat nacional han sumat 2.518 (el 40,2%), de les quals el major volum ha vingut de les Illes Balears (949 i el 15,15%) i de Catalunya (639 i el 10,2%). El País Basc ha estat la tercera autonomia en rellevància amb 105 visites.

D’aquestes dades s’extreu que francesos i alemanys són els que major interès mostren per l’ar- tesania menorquina, un comportament que es correspon amb els interessos que caracteritzen a ambdós mercats, generalment més atrets per descobrir el patrimoni i la cultura dels països que visiten.

Aquest lleuger increment en el nombre de visites també ha tingut la seva correlació en el volum de vendes de productes artesans en la botiga del centre, que ha passat de 2.202 a 2.381 i una facturació total de 19.529 euros. La visibilització i comercialització de les creacions dels artesans de l’illa és una de les vies que es vol reforçar des de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, així com la millora del marxandatge.

Programa d’activitats

La decisió d’establir un programa d’exposicions sobre l’obra d’artesans menorquins entre maig i octubre ha estat una de les raons que expliquen l’evolució positiva de les visites. Les mostres han estat les següents: Núria Gavin, 35 anys de paper, monogràfica sobre l’obra de l’artesana; Història d’una cadira: la coca rossa; Orgànic, d’Assumpta Casasnovas; i les exposicions L’art en el temps i L’art de l’ofici, organitzades respectivament per Entremans i l’Associació d’Artesans de Menorca (Arteme) amb la col·laboració del Centre Artesanal de Menorca.

Aquest calendari de mostres temporals ha complementat l’exposició central del Centre Artesa- nal de Menorca, Fabricant Menorca. L’artesania d’ahir, avui i demà, que va ser ampliada i moder- nitzada l’any 2018 amb la incorporació de sis nous oficis artesans als deu inicials i la introducció d’elements interactius.

Les feines de millora van permetre, a més a més, aprofitar millor els espais, concentrar l’exposició en el primer pis i adaptar una àrea a la planta baixa per acollir activitats didàctiques. De fet, la vessant formativa ha estat una de les reforçades en els darrers temps. Prova d’això ha estat l’or- ganització l’any 2019 de les Jornades d’Oficis Artesans “Oficis antics, oficis de futur” i de tallers per a públic familiar, a més de les visites del programa de Salut Jove del Consell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.