Sandra Moll: “Repartirem més els concerts al carrer, però sense perdre’n cap. Aquesta era la condició del PSOE” Per Llorenç Allès Camps

Ja hi ha acord entre els tres partits que formen l’equip de govern de l’Ajuntament de Ciutadella per regular la música al carrer. La regidora Sandra Moll, com a responsable de l’àrea, ho avança, a l’espera de firmar el nou conveni amb els músics. Les desavinences entre els socis de govern (PSM, PSOE i Unidas Podemos-Gent per Ciutadella) semblen superades.

Sandra Moll (PSOE) repassa també en aquesta entrevista l’actualitat dels comerços, admetent que l’administració hauria de recolzar més el teixit local, i avança que es recuperarà el projecte de fa més d’una dècada per construir un escorxador insular a Ciutadella.

 • Fa unes setmanes, els comerços del nucli antic de Ciutadella van organitzar una acció de visualització dels riscos de les compres per internet. Com vau rebre aquesta actuació?
 • És just que emprenguessin aquesta protesta. Els comerços locals tenen una gran competència en les compres per internet, i crec que la gent no és conscient dels efectes d’aquest fenomen. És lògic que la gent compri per internet, jo som la primera que a vegades ho faig, però crec que la societat hauria de reflexionar una mica més sobre els efectes de les compres massives online.
 • Després de l’acció de protesta, una de les peticions que Ciutadella Antiga feu a través d’aquest setmanari fou obtenir més suport per part de l’Administració.
 • Quan vaig arribar a la regidoria vaig percebre que Ciutadella Antiga necessitava més suport de la nostra part. És cert, d’entrada, que els comerços potser s’haurien d’introduir més en el món digital. Però també és cert que des de les administracions els podríem donar més suport. Quan vaig arribar vaig trobar peticions de més suport al comerç local, i puc compartir que els falti recolzament per part del sector públic, no només de l’Ajuntament, sinó d’administracions superiors com el Consell o el Govern balear. L’Ajuntament està molt limitat, sobretot pressupostàriament.
 • Però des de l’Ajuntament, què es pot fer?
 • Per Nadal, per exemple, ens demanaven més llum i més activitats al centre de Ciutadella, i ho hem fet. Els comerciants sol·liciten també més aparcaments, i són necessaris. També aposten per més campanyes específiques, i algunes d’elles les estudiarem i les farem.

 • Un dels cartells de la campanya de protesta dels comerciants del nucli antic mostrava un centre de Ciutadella pràcticament buit, sense comerços. Creu que aquest escenari es pot arribar a produir?
 • Crec que no només és un problema de Ciutadella, sinó també de qualsevol ciutat, però em preocupa que el comerç local desaparegui. Ara, per exemple, veiem com de cara a Nadal la gent està comprant massivament per internet, i els comerços d’aquí han de sobreviure, i només amb els mesos d’estiu no poden fer-ho. Necessitam més consciència per part de la societat, que entengui que hem d’estalonar el comerç local perquè sinó desapareixerà.
 • Parlem ara d’un altre tipus de comerç local, la Plaça des Peix i les carnisseries. Què es pot fer per reviscolar aquest punt emblemàtic?
 • Després de trenta anys hem tornat a treure a concurs les peixateries, i hem apostat per una adjudicació de pocs anys per després poder fer una licitació de molts anys de tal manera que els adjudicataris puguin fer les Inversions que creguin necessàries a l’espai i així poder-les amortitzar. Volem que la Plaça des Mercat sigui el centre de referència del producte local. L’hem de mantenir, i ens hem de plantejar fer alguna obra de millora. No el podem deixar perdre.
 • Un té la sensació que els joves no van a comprar a sa Plaça, i així el futur pinta malament…
 • Tenim competidors de gran tamany que són molt potents. A vegades la gent es guia únicament pel preu, i no per la qualitat, i aquesta és una mentalitat molt difícil de canviar. Açò és contradictori, perquè quan la gent va a un restaurant vol producte local i de qualitat, i a més tot apunta a que Menorca serà Regió Gastronòmica Europea. Per aconseguir-ho, hem de tenir producte local. Fa falta, de nou, molta conscienciació: si volem producte d’aquí, l’hem de mantenir. Sinó, desapareixerà. Si compram producte d’aquí, sabem el què menjam. Si compram d’una multinacional, no tenc tant clar que sapiguem què consumim.
 • Acabarà aquesta plaça a Ciutadella convertida únicament en un centre d’oci, vist l’auge del ‘tardeo’?
 • Jo crec que la Plaça des Peix sobreviurà al ‘tardeo’. De fet, crec que pot ser un bon complement. Durant el matí anam a comprar, i quan el mercat tanca les seves portes, es converteix en un centre d’oci i social, on poder anar a passar el capvespre. Les dues coses han de poder conviure perfectament. L’essència de la Plaça des Peix no l’hem de perdre mai.
 • Parlem d’un altre mercat, en aquest cas el de dalt Es Born de cada setmana. Temps enrere es va parlar de canviar la ubicació per evitar problemes com el de l’aparcament de les furgonetes…
 • No contemplam un canvi d’ubicació. És un mercat consolidat, conegut i totalment integrat. El tema de les furgonetes periòdicament genera conflicte, perquè ocupen un espai important per aparcar. Se’ls crida l’atenció, però després hi tornen. Però no és un tema de debat continu.
 • Tenen alguna solució prevista per aquest problema de l’aparcament de les furgonetes?
 • Fins que no hi hagi el nou Pla General aprovat i es facin realitat els aparcaments que s’hi reflexen, esperarem.
 • Parlem ara de la música al carrer. Li faig la mateixa pregunta que li vaig fer unes setmanes enrere a la regidora de Disciplina Governativa (PSM): S’ha de permetre la música al carrer?
 • Contesto com a regidora del PSOE, perquè en aquest tema, tenim visions diferents. Noltros creim que evidentment, s’ha de permetre la música, sense cap dubte. Ciutadella és una ciutat que necessita la música. Ens hem de marcar un objectiu, i demostrar que la música i el descans dels veïns poden conviure. Noltros volem que hi hagi música al carrer.

 • I són partidaris, com diu el PSM, de repartir els concerts per més zones?
 • Potser sí que els hem de repartir. Creim que és perfectament possible un concert cada setmana, i si hi ha més ubicacions que les actuals que volen organitzar-los, ho veim bé.
 • Per què a dia d’avui encara no hi ha un acord sobre aquest tema?
 • Estem negociant el nou conveni.
 • Negociant amb qui?
 • Primer entre l’equip de govern. Hem aconseguit arribar a un acord. Noltros teníem molt clar que no volíem disminuir el nombre de concerts, i allò que hem aconseguit és reubicar les zones, per tal que els concert no siguin sempre allà mateix, però sense reduir el nombre d’actuacions. Aquesta era la nostra condició. No podíem perdre concerts. Com a mínim havíem de mantenir els que tenim.
 • Entenc per tant que en el sí de l’equip de govern ja hi ha un acord?
 • Hi ha una proposta d’acord entre noltros, sí.
 • Una de les zones que veurà repartits els seus concerts és la Costa Marina?
 • Sí. De fet, tot va sorgir d’aquí, i aquesta zona haurà d’organitzar els concerts de tal manera que no hi hagi un concert cada dia. Allò que hem fet és agafar tots els concerts que es feien al carrer, i fer-ne una mitjana. Però encara no puc explicar més.
 • Què falta ara llavors per fer oficial aquest acord?
 • El vist-i-plau dels tècnics, i acabar-ho d’acordar amb Ciutadella Antiga i els músics.
 • Serà un conveni de llarg termini?
 • Serà per un any, per veure com funciona i si és un sistema que permet la convivència de la música i el descans dels veïns, tindrà continuïtat.
 • Parlem ara d’un altre tema que gestiona vostè, el de l’escorxador. Ciutadella pot fer front a les necessitats d’aquesta instal·lació?
 • Durant la passada legislatura, l’escorxador va entrar en una problemàtica important amb el tema dels residus, coneguts com Sandach (Subproductes Animals No Destinats al Consum Humà). Abans, ningú no prestava atenció a l’escorxador. Funcionava, tot i que tothom li donava una mica l’esquena. L’escorxador és una instal·lació bàsica, perquè permet potenciar el producte local i recolzar el sector primari. Però ningú no li donava la importància que mereixia.
 • Què ha passat amb els residus Sandach?
 • Durant la passada legislatura es va firmar un contracte amb el Consell, que jo no entenc com es va poder rubricar així. El Consell s’ha girat darrera amb aquest tema, i l’Ajuntament de Ciutadella està pagant un cost desorbitat per tractar aquest producte. El contracte deia que tot residu que sortia de l’escorxador s’havia d’incinerar, i açò implica fer-ho a Milà a un preu exagerat. Per fi, hem aconseguit que els Sandach no vagin a Milà, sinó que siguin exportats. Ens ha costat molt, perquè la UTE que gestiona Milà no volia permetre aquesta opció. Ara la justícia ens ha donat la raó, i a partir de gener ja posarem en marxa aquest nou sistema. Com que no eliminarem el residu, sinó que el vendrem, podem fer-ho com volguem. Açò significarà una reducció molt important de la despesa, i és una passa molt important, perquè xerram de molts doblers.
 • Tornem a l’escorxador. Funciona bé?
 • Funciona bé perquè hi ha un personal que ho fa possible. Per la nostra banda, a través d’uns ajuts de FOGAIBA estem fent diverses millores. Hem canviat maquinària, impermeabilitzat la teulada, pintat l’exterior, ara canviarem les quadres i renovarem la instal·lació d’aigua calenta. Anem fent Inversions per mantenir un escorxador que és necessari. L’objectiu és tenir un escorxador únic a Menorca. Ara des de l’Ajuntament assumim tots els costos d’una instal·lació que dóna servei a tot Menorca. Si donam un servei insular, el Consell ha d’aportar recursos. Crec que anam per bon camí. Vaig veure el conseller Miquel Company molt receptiu. I aquest escorxador ha de ser a Ciutadella.

 • Recordo un projecte de bastants anys enrere per construir un escorxador de nova planta a Ciutadella. Crec que era de l’època de la consellera Tuni Allès…
 • Sí, un macro projecte, del que segurament ara recuperarem algunes parts. Fer un projecte nou vol dir temps i doblers, i volem aprofitar allò que sigui aprofitable.
 • Estem xerrant d’un escorxador de nova planta?
 • Ho han de valorar els tècnics. Allò que jo tenc clar és que aquest escorxador insular ha de ser a Ciutadella.
 • Els demés ajuntaments, quin paper han de jugar en aquest hipotètic escorxador insular?
 • Ha de ser el Consell qui ho ha de determinar. Si han d’aportar recursos, si han de renunciar a alguns ajuts perquè puguin repercutir a Ciutadella… És el Consell qui ho ha de dir.
 • Parlem ara d’esports, i també d’instal·lacions. En quin estat es troben?
 • Hem canviat la coberta del camp de Sant Antoni, que amenaçava perill, hem ampliat una zona del camp del Sami, hem donat cabuda al nou club de bàsquet que hi ha a Ciutadella, i el proper any millorarem els pluvials del camp de l’Orient i renovarem la gespa del camp petit.
 • Parlant d’esports, com valora la sentència que obliga a l’Ajuntament a pagar mig milió d’euros al CV Ciutadella?
 • Vull que es resolgui ja aquesta situació. Duim molts anys arrossegant aquest tema, i així s’acumulen interessos que requereixen ja una solució. Ens hem d’asseure i solucionar-ho, però és un tema que està en mans de serveis jurídics i tenc poc marge d’actuació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *