El Govern i la UIB impulsen un projecte de tecnoindústria d’aigües recreatives Es tracta d’un centre de recerca i formació en tractament d’aigües de piscines i spa

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, han presentat el conveni per impulsar un centre de formació i recerca orientada a crear i difondre coneixement en tot el que té a veure amb la higiene i gestió d’aigües. La infraestructura es finançarà a través del Pla Anual del Turisme Sostenible 2017, amb un import total d’1.092.838,66 €. Aquests doblers es transferiran des de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius a la UIB.

A l’acte també hi han assistit el director de Política Industrial, Antoni Morro; el vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals, Jordi Llabrés; el vicerector de Docència, Joan Frau; la vicerectora d’Economia i Infraestructures, Maria Llompart; el director de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, Luis Vegas, i el director del Clúster Químic de les Illes Balears, Joan Miquel Matas.

Aquest conveni respon a la necessitat de fomentar la formació professional a les Illes Balears al voltant de la indústria química i de la gestió d’aigües per al turisme, ja que, fins ara, l’oferta formativa s’ha centrat en la gestió, l’hostaleria i la neteja. D’aquesta manera, el ventall formatiu s’obre a la gestió i la higiene de les aigües. El projecte proposa una àrea de formació amb una aula teòrica i una aula taller. Aquests espais serviran perquè els futurs gestors de l’aigua de piscina es formin. La durada del curs serà equivalent a la d’un cicle formatiu superior i es farà a través de la formació dual.

A més, i tenint en compte que les Illes Balears és la regió amb més densitat de piscines per habitant de tot l’Estat, també hi ha una voluntat clara de fer polítiques d’estalvi d’aigua, tant en l’àmbit privat com públic, i d’identificar tecnologies i processos que contribueixin a l’estalvi d’aigua.

D’altra banda, el projecte pretén donar impuls al teixit industrial centrat en la gestió de l’aigua, una activitat derivada, en bona part, del sector turístic i, per tant, de gran importància per al model econòmic de les Illes Balears.

Així, el projecte Tecnoindústria està orientat a disminuir l’impacte ambiental del consum de l’aigua a les Illes Balears derivat de l’ús de piscines públiques i privades.

El centre de formació i recerca estarà ubicat al campus universitari i disposarà d’una àrea d’aigües amb quatre espais de proves de piscina d’esbarjo en diferents formats, una zona de màquines, un espai de químics i un altre d’equips de control. També tindrà una àrea de laboratori de recollida de mostres i d’anàlisi i una altra de formació.

L’obra haurà d’estar enllestida el novembre de 2022, segons el que estableix el conveni de subvenció per a la creació d’un centre de recerca i formació per a la tecnoindústria d’aigües de les Illes Balears, signat entre la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius i la UIB.

Objectius principals del projecte Tecnoindústria

  • Aconseguir estalvis d’aigua a piscines i spa tant públics com privats.
  • Analitzar de quina manera es pot reutilitzar l’aigua que no es pot estalviar, per exemple, la retroalimentació a la piscina, la depuració per regar o la introducció en circuit d’aigües grises.
  • Promoure la formació i la creació de nous llocs de treball vinculats al tractament de les aigües.
  • Validar tecnologia innovadora en tot el que es refereix a gestió de piscines i spa, dins el que les empreses químiques intueixen que pot ser competitiu per a les empreses turístiques del futur (sensorització, estalvi energètic, anàlisi en continu, estalvi d’aigua, control remot de la qualitat de l’aigua, nanotecnologia, etc.).
  • Afavorir la transferència de tecnologia en piscines i spa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *