Els hospitals públics i els serveis d’urgències de l’atenció primària han atès un total de 20.092 urgències durant la darrera setmana. Del total, 10.695 s’han atès a l’atenció primària i 9.397, als hospitals, el 12,93 % de les quals han requerit ingrés.
D’altra banda, el servei d’informació 061 Salut Respon ha registrat un total de 448 consultes telefòniques. Els motius més freqüents han estat qüestions sobre fàrmacs, febre en menors d’edat, ansietat i febre en adults.
Segons la Xarxa Sentinella de Grip del Servei d’Epidemiologia de les Illes Balears, durant la setmana del 6 al 12 de gener, la taxa de grip per 100.000 habitants va ser de 32,39, només dos punts per sobre de la registrada durant la setmana anterior (del 30 de desembre al 5 de gener), que va ser de 30,35. Així l’activitat epidèmica va ser de nivell basal (per davall del llindar epidèmic) i d’evolució estable. La taxa de les Illes Balears és molt inferior a l’estatal, que en una setmana pràcticament s’ha doblat i ha passat de 54,6 a 105,9 casos per cada 100.000 habitants.
És important recordar a la població que acudeixi als dispositius d’urgència dels centres d’atenció primària en els casos d’urgència lleu, de manera que es reservin els serveis d’urgències hospitalaris per als casos més greus.
El Servei de Salut va activar el dilluns 2 de desembre les actuacions necessàries per respondre a l’increment de l’activitat assistencial als serveis d’urgències dels hospitals i dels centres d’atenció primària, perquè per a aquesta època de l’any es preveu que augmenti el nombre de casos de grip. L’objectiu és donar una resposta ràpida durant les setmanes en què es registren les taxes de grip més altes.
En el marc d’aquestes actuacions s’obriran fins a 74 llits a l’Hospital Universitari Son Espases, 54 a l’Hospital Universitari Son Llàtzer i 7 a l’Hospital Can Misses. L’increment en aquests centres assistencials va lligat a la contractació de professionals per adaptar-se a les necessitats de la població. Uns comitès de seguiment coordinats pel Servei de Salut estan en contacte diàriament amb els hospitals, amb l’atenció primària i amb el 061 per fer les avaluacions oportunes i ajustar les necessitats depenent de com evoluciona la demanda.