Tradició. Identitat. Festa

Els tres tocs de Sant Antoni de Ciutadella de Menorca.

Amb l’arribada de Sant Antoni culmina el cicle de Nadal que és la celebració del solstici d’hivern, no debades en castellà solen dir que “hasta San Antón, Pasquas son”, per allò de que pots felicitar l’any fins el dia de Sant Antoni. Pels ciutadellencs Sant Antoni te un sentit fonamentalment identitari; la veim com la festa fundacional del Poble de Menorca i així l’entenem: com el naixement d’una cultura, l’arribada del cristianisme, l’arribada, també, de la llengua catalana i l’entrada de la nostra societat al món modern. I tot aquest sentit es projecta en l’acte simbòlic dels Tres Tocs que sonaran aquest divendres a la plaça d’Alfons III, el que antigament era el portal de Maó de les murades de la Ciutadella medieval. La festa ha variat molt poc amb el pas dels anys, de fet gairebé es manté intacta i això deu voler dir alguna cosa.

L’arribada del rei Alfons III i les seves tropes el gener de 1287, les batalles contra els musulmans, l’ajuda de Sant Antoni per expulsar els moriscs…fets reals embolcallats de llegenda que mantenen viva la flama de cada 17 de gener a cada localitat menorquina, però especialment a Ciutadella. Taronges, dàtils, garballons (ara protegits), el so de la campaneta del Sant pels carrers de Ciutadella, la banda sonant el Poble de Déu, el capellans cantant el Te Déum, mercats, porquets, benediccions, processó, el quadre del rei Alfons presidint el consistori acompanyat del seu penó, el brou a l’antic convent i hospital…així es viu Sant Antoni a Ciutadella. Perquè Sant Antoni a Ciutadella és tradició, es identitat i és festa.

Què tingueu un fantàstic dia de Sant Antoni i una molt bona Diada del poble de Menorca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *