Actes 8 Març

De la Concha trasllada a Iglesias un document amb les necessitats prioritàries de les Illes Balears La part fiscal del REB, la regulació dels preus dels lloguers, la PAC per a les Illes o apostar per una transició energètica són els factors claus per tal de poder convertir Balears com a punta de llança a l’Estat

La secretària general de Podemos Illes Balears, Mae de la Concha, ha enviat una carta (adjunta a la nota de premsa) al secretari general de Podemos i vicepresident segon del Govern d’Espanya, Pablo Iglesias, explicant quines son les necessitats prioritàries que tenen les Illes Balears en aquests moments, algunes d’elles històriques, com el REB.

Així mateix, De la Concha ha explicat a Iglesias que l’aprovació de la part fiscal d’aquest REB (Règim Especial de Balears) i que no es va poder aprovar abans per estar el Govern en funcions, és un dels temes més essencials que el nou govern ha de tirar endavant.

Podemos Illes Balears, d’altra banda, som conscients de la necessitat d’un nou sistema de finançament autonòmic que sigui menys injust amb Balears i que equilibri l’aportació, ja que hem estat una de les Comunitat Autònomes que històricament sempre hem aportat més però també de les que menys hem rebut.

La regulació dels preus dels lloguers és una altra de les necessitats urgents de les nostres Illes ja que som un dels territoris on es destina la major part dels ingressos a l’habitatge. Un habitatge que, a més, té els preus de lloguers dels més elevats de l’Estat.

PAC per a les Illes

La secretària general també ha traslladat la necessitat d’establir una col·laboració màxima, especialment amb el Ministeri d’Agricultura, per tal d’aconseguir l’aprovació de la PAC específica per a Balears a la UE.

Amb relació al cicle de l’aigua, la secretària general ha indicat la necessitat de que es facin inversions estatals importants en millora i/o ampliacions de les dessaladores i en millora i nova construcció de depuradores. En aquest sentit, Podemos Illes Balears considerem fonamental augmentar la producció d’energies renovables (fotovoltaica) per al funcionament de les dessaladores i especialment la depuradora d’Eivissa (en construcció, gairebé acabada, pendent de les canalitzacions d’anada i de tornada) i la Depuradora de Palma de Mallorca.

Així mateix, veiem necessària una aposta clara per a una transició energètica a les renovables. Les Illes Balears som un dels territoris més fràgils, però amb menys percentatge de renovables en el nostre mix elèctric i és imprescindible reduir la contaminació, diversificar el model econòmic, llocs de treball estables. A més, és essencial la tramitació urgent de la Llei de Canvi climàtic que inclogui l’especificitat de el fet insular perquè puguem seguir amb la prohibició del ‘dièsel el 2025.

Quant a Mobilitat, les Illes Balears tenim el nombre de vehicles privat per habitants més alt de tot l’Estat a causa d’una manca històrica de transport públic. Tot i que tenim aprovat un Pla autonòmic de Mobilitat que preveu ampliacions dels ferrocarrils, de metro (perquè arribi a Hospitals de referència), i per connectar Palma amb l’Aeroport per mitjà d’un tramvia, considerem que és necessari un compromís i finançament estatal.

De la Concha també ha traslladat la necessitat de derogar o modificar la llei d’Amnistia per poder reparar la memòria històrica, la necessitat de cessió de les casernes de Son Busquets per a habitatges socials o la renovació o modificació urgent dels Convenis de Carreteres entre el ministeri de Transports i els Consells Insulars de les diferents illes. Finalment, hem fet arribar la necessitat d’articular mitjançant llei o decret la publicitat de joc i també en esdeveniments esportius, així com regulació de joc en línia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.