Actes 8 Març

Gastronomia, esports i ecoturisme centren la segona jornada a FITUR i marquen el full de ruta que segueix la fundació per posicionar l’illa com un territori referent en sostenibilitat. Les companyies aèries reforcen rutes nacionals i confirmen que el turisme espanyol serà un dels més dinàmics aquest estiu.

Gastronomia, esports i ecoturisme. Aquests han estat els tres grans temes que han centrat la participació de Menorca en la segona jornada de FITUR i que marquen la fulla de ruta que segueix la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) per posicionar l’illa com una destinació referent en l’àmbit del turisme sostenible.

La presidenta del Consell, Susana Mora, ha defensat en l’acte central del Dia de les Illes Balears la riquesa gastronòmica de l’illa, impulsada per la recent declaració com a Regió Europea de Gastronomia, i després, acompanyada dels organitzadors, ha donat llum verda a la celebració de tres grans esdeveniments esportius que se celebraran durant el 2020: l’Estrella Damm Menorca Open del circuit World Padel Tour, el Madison Beach Volley Tour i la Copa de la Reina de Voleibol.

Per la seva part, el director insular de Promoció Turística, Jesús Gomila, ha participat en la presentació del Vè Congrés d’Ecoturisme d’Espanya, que acollirà l’illa del Llatzeret entre els mesos d’octubre i novembre d’aquest any.

Menorca, territori gastronòmic sostenible

“Fa només uns dies recollíem amb orgull el títol que ens declara Regió Europea de Gastronomia 2022, un reconeixement que prioritza la protecció i la promoció de la diversitat cultural i alimentària com aspectes clau per al futur de les economies locals i la sostenibilitat. Recentment, també hem entrat a formar part de la xarxa de destinacions turístiques més sostenibles del món. Són només dos exemples que confirmen que els menorquins vam encertar fa anys quan vam decidir prioritzar el desenvolupament sostenible, quan vam decidir anar a per l’excel·lència”. Amb aquestes paraules ha obert la presidenta la seva intervenció avui matí en l’acte organitzat pel Govern de les Illes Balears i centrat en la sostenibilitat, un acte en què Menorca s’ha reivindicat com a territori gastronòmic sostenible.

Susana Mora ha emfatitzat el caràcter col·lectiu i intersectorial del projecte, aspectes clau per construir una identitat gastronòmica pròpia i projectar-la al món. “Avui prenc la paraula en nom de molts (…) A tots ens uneix el mateix objectiu: fer de la nostra gastronomia un actiu diferencial i únic. La raó és que, a part de ser una de les manifestacions culturals més vives del nostre poble, és una de les vies de negoci més transversals, comunitàries i enriquidores que existeixen, amb una influència evident en el territori, el benestar i la salut”, ha assenyalat.

Les paraules de la presidenta han donat pas a la projecció del vídeo sobre la marca Menorca Reserva de Biosfera, una certificació que diferencia productes, béns i serveis que segueixen els criteris de la sostenibilitat territorial i entre els quals tenen un pes destacat el producte local i la cuina.

Menorca, l’illa de l’esport

L’esport ha estat l’altre gran protagonista de la jornada. I és que avui s’han presentat tres grans esdeveniments esportius que se celebraran a l’illa al llarg del 2020: l’Estrella Damm Menorca Open del circuit World Padel Tour (octubre · Maó i Sant Lluís), el Madison Beach Volley Tour (7-10 de maig · Cala en Porter) i la Copa de la Reina de Voleibol (28 i 29 de febrer – 1 de març · Ciutadella).

La presidenta ha obert l’acte fent una referència explícita al creixent interès pels viatges esportius. “Les dades són suficientment eloqüents: l’any 2018 la despesa associada als viatges realitzats princi- palment per motius esportius va ser de 2.440 milions d’euros, un 10% més que l’any anterior. L’evolució és manifestament positiva, també en aquells viatges en què l’activitat esportiva és complementària a l’oci vacacional”, ha assenyalat.

Una realitat que posa de manifest que “el turisme esportiu és una tendència guanyadora”. “I ho és –ha prosseguit Mora- no només perquè millora la mitjana de la despesa turística o perquè té un impacte directe en l’ampliació de la temporada, sinó perquè és un moviment manifestament sostenible”. Raons, totes elles, que expliquen “per què a Menorca fem feina des de fa temps, sector públic i privat, per consolidar un calendari esportiu anual d’abast internacional”.

En al·lusió a les tres proves esportives, la presidenta ha afirmat que es tracta de “tres grans oportunitats per millorar la visibilitat i notorietat de la marca Menorca, crear una oferta més atractiva i competitiva, ampliar la temporada turística, atreure viatgers més responsables i respectuosos amb el medi ambient, augmentar l’activitat de les nostres empreses, fomentar la pràctica de l’esport entre els joves i, sobretot, créixer en qualitat com a destinació”.

Han acompanyat a la presidenta en la presentació de “Menorca, la isla del deporte” Agustín Martín, president de la Real Federación Española de Voleibol; Andreu Hernández, president del Club Voleibol Ciutadella; i Luis Torres, director nacional del World Padel Tour. També han estat presents Carlota García i Maira Westergaard, jugadores de l’Avarca de Menorca.

Menorca, seu del Vè Congrés Nacional d’Ecoturisme

També avui la Secretaria d’Estat de Turisme i la Asociación Española de Ecoturismo han presentat Menorca com a nova seu del Congrés Nacional d’Ecoturisme, que enguany arriba a la seva cinquena edició i se celebrarà a l’illa del Llatzeret entre l’octubre i el novembre (les dates encara no estan con- firmades).

A l’acte ha participat el director insular de Promoció Turística, Jesús Gomila, que ha agraït l’elecció de l’illa com a seu del congrés i ha posat en valor el recorregut fet fins a dia d’avui com a Reserva de Biosfera, fent especial èmfasi en projectes recents com l’obtenció de la certificació Reserva Starlight, l’ampliació de la Reserva de Biosfera al mar o la inclusió de l’illa entre les destinacions més sostenibles del món.

Més capacitat per al mercat nacional

La segona jornada de FITUR també ha servit per confirmar que el mercat nacional serà, previsible- ment, un dels més dinàmics aquesta temporada. Les companyies Air Nostrum i Vueling han informat que incrementaran la seva activitat amb l’illa aquest any.

La primera ha anunciat una nova ruta amb Astúries per aquest estiu que se sumarà a la ja anunciada amb Eivissa a partir del mes de març. La segona ha avançat que millorarà l’operativa amb Barcelona i Sevilla i s’ha mostrat oberta a ampliar capacitat en temporada baixa coincidint amb la celebració de grans esdeveniments esportius.

Del mercat britànic, afectat per la caiguda de Thomas Cook, arriben dades positives dels tres principals operadors: TUI, Jet2 i easyJet. Tots tres han informat que incrementen capacitat per a aquesta temporada (Jet2 un 20%, TUI un 10% i easyJet un 5%) i han expressat certa satisfacció pel ritme de les reserves.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.