Armengol presideix la inauguració del 23è ple del Consell de Comunitats Balears a l’Exterior El Parlament de les Illes Balears ha acollit la trobada institucional amb els representants de les 19 comunitats illenques que actualment es troben actives arreu del món

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha presidit avui la inauguració del 23è ple del Consell de Comunitats Balears a l’Exterior, que se celebra en aquesta ocasió al Parlament de les Illes Balears i en el qual hi participen 34 representants de les 19 comunitats illenques que actualment es troben actives arreu del món. Feia cinc anys que aquest Consell no se celebrava a les Illes i l’anterior sessió plenària va tenir lloc el 2017 a la ciutat de Rosario, a l’Argentina.

L’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears reconeix les comunitats illenques fora del territori i el seu dret a col·laborar en la vida social i cultural. És per això que es va aprovar la Llei 3/1992 de comunitats balears assentades fora del territori de la Comunitat Autònoma, la qual va crear el Consell de Comunitats Balears com a òrgan de caràcter consultiu i per relacionar les Illes amb els seus emigrants i descendents, així com enfortir llaços de germanor, atendre els problemes socials econòmics de l’emigració i promoure l’aprenentatge, conservació i difusió de la llengua i cultura de les Illes.

En les seves paraules de benvinguda, Armengol ha agraït als representants de les entitats illenques haver mantingut arreu del món “les nostres arrels, identitats i històries”. “Sou els descendents de gent valenta que va haver de partir de les Illes a la recerca d’oportunitats”, els hi ha dit, afegint per això que “vos hem d’agrair que amb el vostre esforç i la vostra voluntat per no perdre els lligams, des de Balears no oblidem l’exemple dels vostres avantpassats”.

La presidenta del Govern s’ha compromès a mantenir el suport institucional  a les Comunitats Balears a l’Exterior i atendre les necessitats de la seva activitat social i cultural, i també ha apostat per intensificar les tasques de recerca i investigació sobre l’emigració balear. “Ara que afortunadament som una terra d’oportunitats, no podem oblidar qui vàrem ser i com varen acollir a altres països als nostres avantpassats”, ha remarcat, per assenyalar que “així sempre tindrem clar que hem de ser terra d’acolliment per als que venen aquí”.

El Consell de Comunitats Balears a l’Exterior s’organitza a través de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat. A la inauguració del ple hi ha assistit la consellera Pilar Costa i també el president del Parlament, Vicenç Thomàs; la consellera de Presidència del Consell de Mallorca, Teresa Suárez; el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria; la vicepresidenta del Consell de Formentera, Susana Labrador, i el director general de Relacions Institucionals del Govern, Miquel Àngel Coll.

A més del Ple del Consell, el Govern ha organitzat altres activitats per tal de difondre el llegat històric d’aquest fenomen migratori. Divendres al capvespre es va estrenar el documental «Fent les Amèriques. De Mallorca a Puerto Rico», dirigit per Pere Salom. I aquest dissabte a les 19h tendrà lloc la taula rodona «Posada en valor sobre l’emigració de les Illes Balears a ultramar», a càrrec dels historiadors Pere Fullana, Joan Buades i Antoni Marimon, i amb la col·laboració d’Ivon Renaud Mas, descendent de balears emigrats i actualment resident a Mallorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.