Actes 8 Març

Fina Santiago demana un compromís social per perseguir el delicte d’explotació sexual a menors La consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha comparegut davant la Diputació Permanent del Parlament de les Illes Balears i ha demanat un compromís social de tota la ciutadania per, entre tots, perseguir l'abús i l'explotació sexual de menors.

Davant la Diputació Permanent, Santiago, s’ha compromès a continuar treballant amb la formació universal (a tota la població), la formació selectiva (a professionals) i la formació indicada (als que treballen específicament amb menors). A més també ha assegurat que es convocarà una taula d’experts que facin seguiment i ajudin a valorar la situació actual; es seguirà treballant amb la coordinació interdepartamental per millorar els protocols per adaptar-los a les necessitats canviants;es desplegarà la llei del menor i es faran companyes de sensibilització amb els consells insulars.

A l’Estat, Fina Santiago, li demana que tots els fiscals tenguin accés al Registre Unificat del Maltractador Infantil (RUMI); que en el RUMI diferenciï entre abús sexual i explotació sexual de forma extensiva a totes les comunitats autònomes com es fa les Illes Balears de forma pionera; que incrementi el nombre de forces de seguretat a la nostra comunitat autònoma; que augmenti la dotació del nombre de fiscals i jutges de menors; que canvii la instrucció de la Secretaria d’Estat de Seguretat sobre acció policial durant la desaparició de menors d’edat i que modifiqui la circular que estableix que els menors fugats d’un centre no són prioritaris.

A més per Santiago és imprescindible informar a les menors dels riscos als que estan exposades davant els explotadors sexuals. Han d’estar informades de com se les pot captar i com han d’actuar davant un suposat cas. Als professionals també se’ls han de seguir formant perquè puguin tenir més eines per detectar possibles captures i per protegir millor a les víctimes. Aquesta lacra social, afegeix Santiago, fa més de 40 anys que es produeix però no ens hem de cansar de lluitar contra ella.

Pioners en el protocol

La consellera d’Afers Socials i Esports ha recordat que les Illes Balears és la primera comunitat autònoma que té un protocol d’actuació en casos d’abús sexual infantil i explotació sexual a les Illes Balears, un protocol d’actuació que es va posar en marxa en coordinació i col·laboració amb els consells insulars, les conselleries d’Educació i Salut, la Fiscalia de Menors, els òrgans judicials i policials pertinents, i entitats especialitzades presents a Balears.

Balears és també la única comunitat autònoma que en el Registre Unificat de Maltractament Infantil estatal es distingeix entre abús infantil i explotació sexual infantil que implica que hi ha interessos econòmics a darrera.

3 milions més de pressupost

Des del 2015 fins ara la Conselleria d’Afers Socials i Esports ha augmentat de 8 milions a 11 milions el pressupost destinat als centres de gestió pròpia de justícia juvenil.

Un augment de pressupost que ha permès que els darrers quatre anys s’hagin contractat 56 nous professionals; s’hagin format a més de 2200 professionals; s’hagin construït i reformat centres; augmentat de 16 a 63 les càmeres de seguretat; incrementat el contracte de seguretat de 47.328 hores a 86.061; revisat tots els sistemes contraincendis; entre altres mesures de millora.

Santiago també ha recordat que ha estat en aquest mateix període que s’ha separat als nins i nines en dos centres; el Fusteret per a les nines i el Pinaret per als nins donat que en un mateix espai hi coincidien abusadors o captadors amb les víctimes.

També a l’anterior legislatura s’ha aplicat el pla d’emancipació d’extutelats on s’ha donat suport (renda, habitatge, orientació sociolaboral…) a joves que, en complir els 18 anys perdien el suport de l’administració deixant-los en una alta vulnerabilitat.

La formació, clau

Durant el període 2016-2019 s’ha realitzat formació externa (més de 2200 professionals participants en la formació sobre protocol d’actuació en casos d’abús sexual infantil i explotació sexual infantil, detecció de casos d’Explotació Sexual Infantil ESI; i Balora, l’instrument per a la valoració de la gravetat de les situacions de risc i desampar), formació interna pels treballadors dependents de la Conselleria i el seu sector públic instrumental.

Acomiadaments

Cal recordar que el motiu de la compareixença d’avui era explicar davant la Diputació Permanent els acomiadaments que es feren entre 2016 i 2019 de cinc treballadors que feien feina en els centres socioeducatius i que varen tenir una conducta sexual inadequada cap als menors ingressats.
Santiago ha detallat que es detectà un cas el 2016, dos el 2018 i dos el 2019. Automàticament, en cada un dels moments en què es produïren els fets, es posà en marxa una investigació interna, se n’obrí un expedient i finalment es procedí a l’acomiadament d’un home i de quatre dones.

D’aquest cinc casos, es determinà que dos eren molt greus i tres eren greus. A l’instant, a més de l’acomiadament, davant les sospites d’un possible delicte, es posaren quatre dels casos en mans de la Fiscalia perquè avaluàs si s’havien d’obrir diligències.

Santiago ha insistit que aquestes actituds són sempre reprovables, però en el cas dels treballadors amb menors s’ha de ser encara més taxatiu. Per aquest motiu, adverteix que sempre que es detectin comportaments poc exemplars cap a un col·lectiu tant vulnerable com els menors judicialitzats, la Conselleria serà implacable i expedientarà i acomiadarà el treballador públic.

Competències

Cal recordar que la Conselleria d’Afers Socials i Esports s’ha atès en tot moment al màxim respecte institucional i competencial, d’acord a l’establert a l’Estatut d’Autonomia, la Llei 8/1997 d’atribució de competències als consells insulars en matèria de tutela, acolliment i adopció de menors i d’acord a la llei 4/2009 de Serveis Socials de les Illes Balears.

Dins aquestes funcions no existeix la funció de supervisió i control dels organismes insulars. D’acord a les funcions sí atribuïdes a la Conselleria ha desenvolupat diferents accions per tal de millorar la coordinació i l’acció institucional en benefici dels menors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.