L’Àrea de Salut de Menorca posa en marxa una nova consulta de salut sexual per a pacients amb disfuncions greus pionera a Balears A més, actua com a punt d’informació i atenció de les persones trans* i fa d’enllaç amb la Unitat d’Identitat de Gènere de Son Espases

L’Àrea de Salut de Menorca ha creat una nova consulta de salut sexual, pionera a les Illes Balears, que ofereix atenció integral a les dones que pateixin alguna malaltia crònica greu en què la prevalença de la disfunció sexual sigui molt alta. A la vegada, ofereix un nou servei, denominat Punt Trans, que ordena i sistematitza l’assistència que es presta a les persones trans*. La ginecòloga i sexòloga Myriam Ribes és l’encarregada de la consulta, ubicada a l’Hospital Mateu Orfila, que el 14 de gener va atendre el primer pacient.

Per una banda s’ofereix teràpia sexual a les dones que pateixen alguna disfunció greu provocada per un tractament oncològic o per una intervenció ginecològica, amb l’objectiu de millorar-ne el benestar i la qualitat de vida. Per una altra banda, actua com a punt d’informació de les persones trans* i dels seus familiars a fi de centralitzar i sistematitzar una atenció que fins ara es prestava de manera dispersa des de diferents serveis i consultes d’especialistes, com ara les d’endocrinologia, pediatria i atenció primària o la Unitat Comunitària de Salut Mental Infantojuvenil. Seguint els criteris del Protocol integral d’atenció sanitària de persones trans*, publicat l’any passat pel Servei de Salut de les Illes Balears, el Punt Trans també actua com a enllaç amb la Unitat d’Identitat de Gènere Infantil-Adolescent i Adults de l’Hospital Universitari Son Espases.

La derivació de pacients es fa des de les consultes de medicina de família, on s’identifiquen les persones que pateixen una disfunció sexual i es trasllada la informació clínica a la doctora Ribes, que decideix si cita la pacient a la consulta o si pot resoldre el cas per mitjà d’una interconsulta entre professionals.

Segons la doctora Ribes , «la creació d’aquesta consulta és tota una fita en l’àmbit sanitari menorquí i balear, perquè fins ara només s’atenia la salut reproductiva. Pens que tindrà una importància cabdal en la millora de la salut de la població el fet que ara hi hagi un espai on els metges de família puguin atendre aquests pacients per donar-los consells sobre salut sexual i, en casos molt concrets, fer teràpia». També té previst impartir formació i oferir informació als professionals de l’Àrea de Salut de Menorca per mitjà de xerrades sobre salut sexual, que començaran aquest primer trimestre d’enguany, i  també participar en projectes i estudis de recerca que es realitzin en aquest àmbit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.