El Brexit i la sentència de l’IRPH afectaran la demanda immobiliària a Espanya La sortida del Regne Unit de la UE i el 'cop a la banca' afectaran directament a la demanda immobiliària.

Aquest divendres es compleix el termini per aprovar l’Acord de Retirada de Regne Unit com a país membre de la Unió Europea (UE). A partir del 1 de febrer, el Regne Unit ja podria ser considerat un país extern a la Unió Europea. Paral·lelament, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) donarà a conèixer les conclusions del seu advocat general sobre qüestions com l’IRPH, les novacions hipotecàries amb clàusules sòl o el venciment anticipat, fall que podria contradir el realitzat pel Tribunal Suprem, que el 2017 fallava a favor dels bancs a l’dictaminar que l’IRPH a què estan referenciades prop de 25.000 hipoteques a Espanya no era abusiu. Entitats com CaixaBank, Banco Santander, BBVA, Bankia, Banc Sabadell, Kutxabank, Liberbank i Unicaja es podrien veure afectades depenent de la sentència.

Des pisos.com s’analitza amb cautela l’efecte d’aquests dos factors decisius per a l’evolució del mercat immobiliari espanyol, però vaticina un efecte advers en el comportament de la demanda. En aquest sentit, el director d’Estudis de pisos.com, Ferran Font, destaca que “la sortida del Regne Unit de la UE tindrà un impacte directe en el comprador i inversor britànic, el més important col·lectiu estranger en el nostre mercat al costat de francesos, alemanys i belgues “. En aquest sentit, l’expert augura “una caiguda de l’interès britànic a la compra d’habitatges a Espanya, no només per la devaluació de la lliura esterlina, sinó també per la contenció de la despesa que genera qualsevol època de canvis polítics i socials. Endarrerir la decisió de compra per conèixer els efectes reals de l’Brexit serà el primer pas per a la gran majoria de compradors britànics a Espanya, especialment aquells que busquen una segona residència al nostre país “.

Sobre la sentència de l’IRPH, Font preveu que el principal afectat d’una sentència contra la banca serà el consumidor i no les entitats bancàries: “Si bé la sentència del TJUE sobre l’IRPH serà contrària als interessos de el sector bancari, la veritat és que les entitats espanyoles afectades, que copen la majoria del mercat hipotecari del nostre país, ja han posat en marxa estratègies d’actuació. Així, han posat el focus en vies d’ingressos addicionals que els permetin obtenir beneficis amb els quals fer front a la garrotada de la sentència. No obstant això, tot i que pugui generar un retraïment de la demanda, les conseqüències a llarg termini, tant d’aquesta sentència com de les anteriors en matèria bancària, doten el sistema d’una major transparència i seguretat per al consumidor, per al qual la confiança és la clau “.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *