Actes 8 Març

El Govern acorda instar al Consell de Ministres que declari els municipis afectats per la tempesta Gloria zones afectades greument El Govern ha acordat sol·licitar al Consell de Ministres que la declaració inclogui totes les ajudes i les mesures econòmiques que preveuen la Llei 17/2015

Avui el Consell de Govern ha acordat instar el Consell de Ministres que declari els municipis afectats per la tempesta Gloria zones afectades greument per una emergència de protecció civil com a conseqüència dels danys humans i materials causats per aquesta borrasca els dies 19, 20 i 21 de gener.

El Govern ha acordat sol·licitar al Consell de Ministres que la declaració inclogui totes les ajudes i les mesures econòmiques que preveuen la Llei 17/2015, de 9 de juliol, del sistema nacional de protecció civil, i el Reial decret 307/2005, de 18 de març, pel qual es regulen les subvencions en atenció a determinades necessitats derivades d’emergència o de naturalesa catastròfica, i s’estableix el procediment per concedir-les.

El Govern argumenta que els greus danys materials provocats són susceptibles de ser compensats per mitjà de les ajudes i les mesures econòmiques que preveu la Llei 17/2015, que regula el procediment de declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil i preveu que aquesta declaració, que correspon al Consell de Ministres, la poden sol·licitar les administracions públiques interessades.

Així mateix, aquesta Llei estableix que pertoca dictar aquesta declaració quan es produeixen danys personals o materials derivats d’un sinistre que pertorbi greument les condicions de vida de la població en una àrea geogràfica determinada i la magnitud del qual requereixi la intervenció de l’Estat, per mitjà de les mesures de recuperació corresponents, a fi de restablir la normalitat de la zona sinistrada.

Així mateix, el Govern de les Illes Balears insta el Consell de Ministres que adopti les mesures complementàries necessàries per contribuir a fer que els municipis afectats es recuperin íntegrament dels danys soferts al territori.

Els municipis afectats a Mallorca són: Capdepera (Cala Ratjada), Son Servera (Cala Millor), Manacor (Porto Cristo i Cales de Mallorca), Felanitx (Portocolom), Santanyí, Alaró, Banyalbufar, Binissalem, Costitx, Escorca, Pollença, Mancor de la Vall, Petra, Selva, Sóller, Valldemossa, Sant Llorenç des Cardassar, Sant Joan, Maria de la Salut, Alcúdia i sa Pobla.

A Menorca, la borrasca Gloria afectà els municipis de Maó, Sant Lluís, es Castell, es Migjorn Gran, Ciutadella i Alaior.

A Eivissa, els municipis que patiren l’impacte de la tempesta són: Eivissa, Sant Antoni de Portmany, Sant Joan de Labritja, Santa Eulària des Riu i Sant Josep de sa Talaia.

L’Acord, proposat per la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, explica que el dia 17 de gener es va activar el Pla Especial per Fer Front al Risc de Fenòmens Meteorològics Adversos (METEOBAL), en el nivell IG1, i el dia 20 de gener es va activar el Pla Especial per Fer Front al Risc d’Inundacions (INUNBAL), en el nivell IG1.

Cal recordar, a més, que del 19 al 23 de gener el Servei d’Emergències 112 havia registrat 352 incidències a Mallorca, 52 a Eivissa, 20 a Menorca i 11 a Formentera.

La majoria d’aquests incidents es va produir a platges i zones costaneres. Els danys materials han estat nombrosos: arbres caiguts, inundacions, despreniments, carreteres tallades, desbordament de torrents, embarcacions a la deriva, talls en el subministrament elèctric i trencament de mobiliari urbà.

Al mateix temps, va ser necessari desallotjar habitatges pel risc d’inundació (fins a 14 persones a Portocolom). També es varen registrar danys importants en habitatges i edificis de la primera línia de costa, així com en indrets de l’interior de les illes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.