La Candelera, creences religioses i cultura popular Avui diumenge 2 de febrer és la Candelera, una diada ben enmig de l’hivern, que clou el cicle nadalenc. Però què se celebra exactament per la Candelera?

És una festa religiosa que es fa quaranta dies després de Nadal i commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem. En la tradició jueva, les mares havien d’esperar-se quaranta dies després del part per purificar-se (per açò també és coneguda com Nostra Senyora de la Purificació) i fins aleshores no podien presentar el nadó davant les autoritats religioses. Aquest ritual es materialitzava amb una ofrena i benedicció d’espelmes de cera. És una de les festes més antigues entre totes les que té dedicades la Mare de Déu durant l’any: la va introduir el papa Gelasi I l’any 496.

Però com passa moltes vegades en el calendari festiu, aquesta festa religiosa té un rerefons anterior, pagà. Hi ha qui creu que podria ser hereva d’antics costums romans que es feien durant les Parentalia, en què hi havia processons amb espelmes. Però sembla que el sentit de la festa era totalment diferent: servia per a retre una espècie de culte a les ànimes dels difunts d’una família (parents) i es celebraven a l’Antiga Roma entre el 13 i el 21 de febrer.

Fins fa pocs anys a les esglésies es recreaven processons molt similars a les que devia fer Maria una vegada passada la quarantena. Se n’encarregaven dones, sobretot les que havien estat mares feia poc, i duen grans candeles enceses. Per això és una de les moltes festes de la llum que es fan i la creença popular és que les espelmes beneïdes aquest dia tenen virtuts protectores.

Per tots aquests motius, i perquè clou el cicle nadalenc, la Candelera és un dia important del calendari festiu. I per això els més puristes de la tradició dicten que no es pot treure el betlem ni els ornaments de Nadal fins que no arriba aquesta data.

A Menorca, i especialment a Ciutadella, la Candelera adquireix un caire especial per ser la titular de la Catedral.

Si la Candelera plora o si riu

Com hem dit abans, la Candelera és una festa que cau exactament enmig de l’estació hivernal: 44 dies després del solstici d’hivern i 50 dies abans de l’equinocci de primavera. Per això, de sempre s’ha considerat una data idònia per a pronosticar la meteorologia i molt especialment els dies de fred que queden. És molt coneguda la dita ‘Si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu’.

Tradicionalment  s’ha entès que la intenció del refrany era que si el dia de la Candelera plou l’hivern és a punt d’acabar i si hi ha un cel clar encara queden dies de fred. Però hi ha una altra interpretació que té a veure amb el calendari lunar i diuen que és més encertada: si hi ha lluna nova, no es veu i la Candelera “plora”; per tant, la primavera s’avançarà. I si per contra hi ha lluna plena i la Candelera “riu”, l’hivern encara serà llarg. Enguany per la Candelera tindrem la Lluna Creixent.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *