Les Illes Balears superen les 429.000 persones afiliades durant el gener, assolint un nou màxim per a un primer mes de l’any La taxa d’atur de gener cau una dècima respecte del mateix mes del 2019 i se situa en el 12,4%

El mes de gener va tancar amb 429.013 persones afiliades a les Illes Balears, és a dir, gairebé 7.600 persones més que durant el mateix mes del 2019. Aquest increment, de l’1,8%, és una mostra de la continuïtat en la creació de llocs de feina en termes interanuals, especialment si es té en compte que aquestes dades representen un nou màxim històric d’afiliació per a un primer mes de l’any. Amb aquesta dada s’encadenen ja vint-i-quatre mesos seguits amb màxims, així ho ha explicat el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, en una roda de premsa per valorar el mercat laboral de la comunitat.

En relació al mes de desembre, l’afiliació del gener va caure un 1,55%, però el director general ha recordat que gener és “el període de l’any amb menor activitat econòmica de les Illes” i que aquesta baixada és pròpia de l’estacionalitat del mercat laboral balear. Tot i el lleuger descens, des de la crisi s’han creat a les Illes Balears 18.780 nous llocs de feina, convertit l’Arxipèlag en una de les comunitats que més ocupació ha creat.

A més d’incrementar-se l’afiliació respecte de l’any passat, continua incrementant-se l’ocupació indefinida al gener respecte a fa un any, amb un augment de més de 7.000 llocs de feina (un 3,6% més). En canvi, l’ocupació temporal ha caigut a les Balears en 1.729 persones (un 1,8%), mentre que al conjunt de l’Estat espanyol continua incrementant-se.

Davant la baixada de l’ocupació temporal, ha caigut també la taxa de temporalitat, que passa del 32,2% al desembre del 2018 al 31,1% durant el 2019. En aquest sentit, Pou ha afirmat que són dades “positives, però que no ens han de deixar conformar-nos perquè encara queda camí per recórrer per comparar-nos amb Europa”. El director general també ha reivindicat que aquestes xifres “rompen amb el paradigma que, si a les Balears es crea ocupació, és temporal”.

La taxa d’atur baixa una dècima en termes interanuals

Pel que fa a les persones aturades, el mes de gener se’n van registrar a les Illes Balears 60.855, el que representa una lleugera caiguda del 0,44% respecte al mes anterior, i un increment de l’1,06% (639 persones) respecte del mateix mes de l’any passat. La xifra d’aturats a les Illes Balears de gener és clarament inferior que les registrades al mateix mes en el 2009, just en el inici de la crisi econòmica.

La taxa d’atur administratiu se situa, en canvi, en el 12,4%, una dècima per davall de la registrada durant el gener del 2019 i la més baixa dels darrers quatre anys; la taxa d’atur administratiu balear es manté sensiblement per sota de la mitjana nacional, que està en el 14,5%.

El director general ha explicat també com l’atur de llarga durada continua reduint-se durant el 2020, assolint la xifra de 12.025 persones. Així, en el darrer any ha minvat en 767 persones (un 6%), essent el col·lectiu que més redueix l’atur. L’atur de llarga durada ja és, per tant, menys de la meitat que el 2015.

Pou també ha explicat que la taxa de protecció de les persones en situació d’atur ha crescut més de dos punts respecte del mateix període del 2019: és a dir, un 66,2% dels i les demandants d’ocupació tenen accés a una prestació o subsidi, mentre que el 2018 aquest percentatge era del 63,9%.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.