El Consell Insular instal·la papereres flotants al port de Ciutadella Equipats amb un motor de succió, els contenidors filtraran l'aigua per recollir els residus surant a la superfície

Consell Insular, en col·laboració amb l’ens públic Ports de les Illes Balears, ha instal·lat avui tres papereres marines al port de Ciutadella. Es tracta d’uns dispositius de recollida de residus que permetran la recollida de les escombraries que suren entre els embarcadors del port mitjançant un sistema de filtratge. La instal·lació d’aquestes papereres forma part del projecte “Instal·lació de Seabins a Menorca”, una de les propostes guanyadores de la iniciativa de pressupostos participatius del Consell Insular durant el 2019 i que va ser presentada pels alumnes de quart d’ESO de l’IES Biel Martí de Ferreries.

La posada en marxa dels dispositius ha tingut lloc una vegada la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, i el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern Balear, Marc Pons, han signat el conveni de col·laboració entre ambdues administracions. Han estat acompanyats per l’alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, la consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, la consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez, representants de Ports de les Illes Balears, membres de Seabin Project, l’empresa que ha dissenyat les papereres, i de la directora del centre d’estudis IES Biel Martí, Joana Fullana.

Durant la presentació, la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha manifestat que “davant la creixent producció de plàstic és necessari seguir treballant amb la divulgació i la conscienciació d’aquesta problemàtica entre la població de Menorca i també entre els nostres visitants. Una de les nostres màximes prioritats com a equip de govern és fomentar més polítiques de reducció, reutilització i reciclatge tant de plàstics, com d’altres residus. Som conscients que revertir la situació amb el canvi climàtic està també en les nostres mans.”

L’alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, ha manifestat que “és un orgull que s’hagi escollit el Port de Ciutadella per fer la prova pilot. Des de l’ajuntament de Ciutadella aplaudim aquesta iniciativa i oferim la nostra col·laboració per seguir endavant amb projectes que fomentin el respecte amb el medi ambient. Volem que les aigües de Ciutadella, especialment en zones que es veuen tan afectades com el Port, estiguin lliures de plàstics”.

Per la seva banda, la vicepresidenta i consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, ha emfatitzat que “amb aquesta iniciativa seguim treballant amb el projecte “Zero Plàstic” de la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera Illes i Zones Costaneres. Aquesta és només una de les accions amb les quals treballarem per erradicar la problemàtica que provoquen els plàstics en el medi marí, evitant així la proliferació de les anomenades illes de plàstic”.

La consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez ha volgut destacar que “els primers pressupostos participatius insulars van fer que aquest projecte fos un dels guanyadors. És una satisfacció veure que els centres educatius també han volgut formar part d’aquesta iniciativa convidant, així, als més joves a formar part activa del futur de Menorca. Des del Consell Insular volem fomentar la participació ciutadana com a element clau de governabilitat”.La iniciativa forma part d’una prova pilot per a mantenir netes les aigües dels ports de Menorca. En cas de provar la seva eficàcia, aquestes tres papereres flotants serien les primeres d’una sèrie més gran que s’instal·laria en altres ports de l’illa.

Funcionament de les papereres marines

Les papereres, que es troben submergides i amb l’obertura arran de la superfície de l’aigua, s’han instal·lat sobre pantalans en diferents punts estratègics del port on els corrents interns fan que s’acumulin les escombraries. Aquestes localitzacions van ser escollides amb l’ajuda de representants de l’associació ecologista “Per la mar viva”, que va proporcionar la informació necessària sobre els corrents internes del port per a la seva correcta col·locació. La bomba de succió del contenidor genera un corrent que atrau i filtra l’aigua superficial present en un radi de 40 metres atrapant tots els residus que suren a la zona. Cada paperera marina té una capacitat de filtratge de 25.000 litres per hora, de manera que es calcula que, en cas d’haver-hi tal quantitat de residus, podria recollir al voltant de 4 kg d’escombraries al dia i arribar a les 1,4 tones anuals per recipient.

Els dispositius de filtratge estan fabricats amb materials reciclats i funcionaran les 24 hores del dia. Han estat dissenyades per a ser instal·lats en qualsevol cos d’aigua amb entorn tranquil actuant com una galleda d’escombraries flotant que bombeja aigua cap al dispositiu. Poden interceptar residus flotants, macro i microplàstics, microfibres i fins i tot residus líquids com restes de carburant, detergents i oli procedents de les embarcacions i presents a la majoria dels ports esportius de tot el món.

Entre els residus sòlids, les papereres podran recollir des de recipients de fins a 5 litres a microplàstics de 2 mm de mida. La capacitat màxima de cadascuna és de 20 kg. A més, aquells residus que superin les dimensions màximes de la paperera quedaran retinguts al costat del recipient a causa del corrent generat, de manera que també podrien ser recuperats del mar per al seu processament.

Reducció de residus en el seu origen

A part de la tasca de neteja que realitzaran les papereres marines, el material que es vagi recollint servirà també per extreure dades sobre la tipologia dels residus presents a l’aigua del port. Una anàlisi dels components principals dels residus recollits permetrà determinar les fonts més comunes de contaminació del port i així poder actuar per reduir-la en l’origen.

La instal·lació de les papereres marines se suma a l’esforç que des del Consell Insular, en col·laboració amb empreses i diferents organitzacions, realitza per a la conscienciació i conservació de l’entorn marí de Menorca i la reducció de residus a l’illa. Entre els diferents projectes, destaca la campanya informativa i de vigilància del sector nàutic recreatiu a la nova Reserva Marina de l’Illa de l’Aire o la campanya “Més mar, més vida” de bones pràctiques per a navegants de l’illa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.