La Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat celebra el primer Consell de la Cultura de la legislatura Els representants institucionals han explicat el projecte cultural del Govern i han recollit les aportacions de més de 30 membres de l’àmbit cultural

La Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, en el marc del desplegament del Pla de Cultura de les Illes Balears, ha celebrat avui a Ca n’Oleo el primer Consell de la Cultura de les Illes Balears (CCIB) de la legislatura com a espai per a la participació i democratització de la cultura i que ha comptat amb l’assistència de més de 30 membres de l’àmbit cultural.
La presidenta Francina Armengol ha presidit el CCIB, “un òrgan per a servir als ciutadans”, i ha reafirmat el compromís del Govern balear amb la cultura, àmbit de “gran pes polític i transversalitat”.
La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha remarcat que la conselleria destina sis de cada deu euros a polítiques culturals encaminades a millorar el sector cultural, la modernització dels equipaments, el foment de la transversalitat, el paper cohesionador de la cultura i la interlocució amb altres institucions des de la Delegació de la Presidència per a la Cultura, l’Institut d’Estudis Baleàrics, l’Institut d’Indústries Culturals i la Fundació Orquestra Simfònica Illes Balears (OSIB). Costa ha recordat la importància de l’Agenda 2030 com a política transversal que aposta per “la sostenibilitat mediambiental, però també social i econòmica”.
La Delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas, ha explicat el desenvolupament de projectes transversals com la implantació de les arts escèniques a les aules (MAP Teatre) o els cursos de Dramateràpia per a les dones víctimes de violència masclista. A més, ha incidit en les mesures per a la modernització dels centres com la implantació del sistema de radiofreqüència a la Biblioteca de Palma Can Sales o el pla per a la digitalització de l’Arxiu del Regne.
El director gerent de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Mateu Malondra, ha incidit en els esforços del IEB per “establir un entorn professional” i “generar estabilitat” amb accions que promouen també la descentralització de les accions culturals. En aquest sentit, ha ressaltat l’expansió de Fira B!, que tendrà presència a totes les illes.
La directora gerent de l’Institut d’Indústries Culturals, Cristina Llambias, ha explicat que l’ICIB treballarà en “l’assessorament i acompanyament” a les empreses culturals per “enfortir un teixit amb molt de potencial”. Així, ha anunciat la convocatòria de jornades i cursos de formació de caràcter pràctic i el compliment dels objectius marcats als estatuts de l’ICIB.
Els representants institucionals han pres nota de les aportacions dels participants en aquesta plataforma creada pel disseny i planificació de les polítiques públiques.
El Consell de la Cultura integra persones, entitats i institucions per reflexionar, debatre i dialogar entorn de les estratègies i actuacions del Govern de les Illes Balears en l’àmbit cultural. Respon a l’objectiu 1 del Pla de Cultura: la creació d’espais per a la participació i la democratització de la cultura.

El Ple del CCIB es reuneix dues vegades a l’any amb caràcter ordinari, i amb caràcter extraordinari quan ho consideri oportú la persona que exerceixi la presidència o quan ho sol·licitin dues terceres parts dels membres.

La composició del Ple del Consell de la Cultura de les Illes Balears ha de garantir la presència de les administracions públiques, de membres de la societat civil i d’experts i científics. La proporcionalitat serà la següent: administracions públiques i institucions culturals i acadèmiques, 40%; representants sectorials i persones (experts, científics, periodistes, acadèmics, artistes i creadors…) i/o entitats de la societat civil que destaquin per la seva contribució o trajectòria en àmbits que tenguin especial rellevància o impacte en el desenvolupament cultural o social, 60%.
Relació d’assistents al Consell de la Cultura de les Illes Balears (CCIB):
  1. Francina Armengol Socias, Presidenta del Consell Social de la Llengua Catalana.
  2. Martí March Cerdà, Conseller d’Educació, Universitat i Recerca del Govern de les Illes Balears.
  3. Pere Riera Ortega, President del Consell de la Joventut de les Illes Balears i Neus Duran Massanet, membre de la Junta.
  4. Isabel Busquets Hidalgo, Vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell Insular de Mallorca.
  5. Miquel Àngel Maria Ballester, Conseller executiu de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca.
  6. Sara Ramón Rosselló, Vicepresidenta tercera i consellera de Cultura, Educació i Patrimoni Històric del Consell Insular d’Eivissa.
  7. Antoni Salas Roca, President de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).
  8. Juan Montes de Oca Duran, representant del Consell Assessor de Continguts i de Programació de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (IB3).
  9. Joana Maria Seguí Pons, Vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries de la Universitat de les Illes Balears (UIB).
  10. Josep de Luis Ferrer, President de l’Obra Cultural Balear.
  11. Miquel Àngel Limón Pons, President del Consell Científic de l’IME.
  12. Antònia Maria Cirer Costa, per delegació de Montserrat Montés Montés, Vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE).
  13. Maria Teresa Ferrer Escandell, Presidenta de l’Obra Cultural Balear Formentera (OCBF). Excusa assistència, delega vot a Josep de Luis Ferrer.
  14. Andreu Ramis Puig-gròs, President del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears.
  15. Joana Maria Riera Gamundi, Presidenta de Taula Associació d’Educadores Culturals de Mallorca.
  16. Montserrat Rodríguez Rivadulla, Presidenta de l’Associació de Productores Audiovisuals de les Illes Balears.
  17. Aina de Cos per delegació de Carme Planells Monserrat, representant de l’Associació de Dramaturgs de les Illes Balears.
  18. Miquel Martorell Vicens, President de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de les Illes Balears.
  19. Pedro Mas Roa, representant i secretari de l’Associació d’Actors i d’Actrius Professionals de les Illes Balears.
  20. Fàtima Riera Ginard, representant de l’Associació Illescena, Associació d’Empreses Balears d’Arts Escèniques de les Illes Balears.
  21. Alicia Llabrés Bernat o Laura Marte, representant de l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears.
  22. Antonina Obrador Ramis, Presidenta de l’Associació de Cineastes de les Illes Balears.
  23. Pol Font Jordana, representant de l’Associació Independent de Galeries d’Art de Balears.
  24. Pilar Ribal Simó, representant de l’Associació de Crítics i Comissaris de les Illes Balears.
  25. Gracià Sánchez Font, representant d’Editors de les Illes Balears.
  26. Xesc Sanchís per delegació de Maria Barceló Morey, representant del sector de les llibreries de les Illes Balears.
  27. Lluís Segura Gelabert, representant de STEI Intersindical.
  28. Maria Antònia Oliver Cabrer, representant societat civil.
  29. Guillem Frontera Pascual, representant societat civil.
  30. Jaume Mascaró Pons, representant societat civil.
  31. Tanja Grass, representant societat civil.
  32. Pere Joan Riera per delegació Josep Prohens Julià, President de la Reial Acadèmia de Sant Sebastià de les Illes Balears, representant àmbit cultural.
  33. Pau Vadell Vallbona, Vicepresident de les Illes Balears de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, representant àmbit cultural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.