Bep Juaneda: “El Consell assumirà íntegrament l’organització de les competicions en categoria benjamí i aleví” Per Llorenç Allès Camps

Josep Juaneda és director insular d’Educació, Joventut i Esports del Consell de Menorca. Entre les seves ocupacions i preocupacions destaca fomentar la pràctica d’un esport saludable i educatiu, que combini totes les bondats físiques de l’esport amb la pràctica de valors que enriqueixin no només el cos, sinó també l’ànima. Una mica allò de mente sana in corpore sano, però adaptat, i sobretot aplicat a la pràctica esportiva dels infants. És per açò que es proposa, de cara a la propera temporada, un canvi (revolució?) en les categories benjamí i aleví a Menorca. Serà el Consell qui organitzi les competicions, i no les Federacions, com fins ara.

 • En què consisteix el programa Integrasport?
 • Integrasport neix arrel de la necessitat de conscienciar i sensibilitzar a entrenadors, pares i directius del canvi necessari en el model de formació esportiva, i que necessita contemplar l’esportista com un tot. Ja no només hem de treballar aspectes tècnics, tàctics i físics, sinó que hem de tenir en compte aspectes emocionals i socials. El Consell ha estat sempre molt actiu en feines de sensibilització, però ho ha fet a través d’accions molt aïllades. Fa tres anys es va implantar el programa Integrasport, que bàsicament consisteix en donar recursos i eines als clubs que ho volen per a què puguin oferir una formació integral a l’esportista. Treballen en quatre àmbits: família, competició, entrenadors i esportista o grup. Tenim un equip tècnic que fa sessions als diferents clubs i forma als entrenadors a través d’una terapeuta. I finalment fem activitats de caire lúdic, per crear espais educatius dins el club.
 • Comenta que aquest programa sorgeix perquè era necessari un canvi. Quina és la situació que havia de canviar?
 • En l’educació formal es té molt assumit quin context s’ha de viure. A un institut o a una escola, ningú no qüestiona que ha d’haver-hi un bon comportament, respecte, coherència amb el procés d’aprenentatge… Llavors, per què quan sortim de l’escola o l’institut i anam a una pista esportiva, val tot? Ha d’haver-hi coherència entre allò que mostram i transmetem a l’educació formal, i allò que mostram i transmetem a l’educació no formal. No podem donar dos missatges diferents als infants i a les famílies.
 • La participació al programa és voluntària per part dels clubs. Quina acollida està tenint?
 • Aquesta és la tercera temporada, i tenim 34 clubs. Estem al voltant del 40 per cent dels clubs de Menorca. Hi ha entitats que ho han integrat molt bé i s’ho han fet seu, i fins i tot tenen iniciatives pròpies. A altres clubs costa més canviar algunes dinàmiques, i a altres ni tan sols els sona. Noltros estem per fer feina amb aquells clubs que hi creuen i hi volen apostar. És amb ells amb qui ens volem unir per treballar i aportar recursos. No tenim cap problema si altres clubs volen optar per altres camins, però noltros fem feina amb aquells que aposten pel programa.
 • Apostar pel programa Integrasport implica tenir equips menys competitius?
 • No necessàriament. La gent sempre empra aquest argument, però el programa no implica no competir. La competició és necessària, però no a qualsevol preu. Jo nNo vull guanyar trepitjant al contrari ni fent trampes, sinó competint contra un altre equip amb les mateixes condicions. Integrasport ajuda a ser més competitius, perquè una persona que és plena en tot el seu aprenentatge, valors, emocions i capacitats socials, és millor esportista i més competitiu. Per tant, Integrasport no frena, al contrari: ajuda a ser més competitiu. Però repeteixo, competició no a qualsevol preu.
 • Recentment ha publicat vostè un article en que criticava resultats exagerats que es produeixen en determinades categories. Si un equip ho mereix, no pot guanyar de forma clara?
 • Açò té un problema de fons. Per què hi ha equips formats a edats infantils que tenen possibilitats de guanyar, per exemple, 15-0? La Federació posa una norma molt rígida per a l’elaboració dels equips i, per tant, a vegades els clubs no tenen marge de maniobra i han de fer equips que competeixen a una lliga on hi ha equips infinitament superiors o inferiors. Per altra banda, a vegades els clubs configuren els equips per criteris de resultats. Quan tu fas un equip amb el que vols guanyar la lliga sense tenir en compte com la guanyes, et pots trobar que una vegada dins el camp, si la dinàmica és únicament fer gols i més gols, l’entrenador no pot frenar els fillets en aquell moment. El problema és de fons, i ens hem de demanar per què es fan els equips així, tant homogenis. Hem d’aconseguir que tots els jugadors i equips vulguin ser millors però no a qualsevol preu. I la clau està en la configuració dels equips i en les normes de la Federació.

 • De qui depèn canviar aquesta configuració i aquestes normes?
 • La Federació ha de canviar les normes, i determinats clubs han de canviar el xip i deixar de fer equips “de bons”. Hem de canviar el model de competició.
 • El fet que assumir el programa Integrasport sigui voluntari, no fomenta el desequilibri? O sigui, no tots els clubs estan obligats a jugar amb les mateixes regles, i açò pot provocar grans diferències…
 • Qui està a Integrasport pot entrar en contradicció si aconsegueix grans golejades, i els qui no hi estan, potser tenen la llibertat de no estar sotmesos a res. Integrasport no té l’eina per condicionar aquests resultats. Per fer-ho, estem posant en marxa un model de competició, i a diferència del que diu el president de la Federació Balear de Futbol, no ho estem fent només al futbol: ho fem amb tots els esports. Estem consensuant amb els delegats federatius i amb els clubs un model de competició que no només tengui en compte el resultat. Comptarà per puntar també el comportament dels infants, tècnics i pares. Mourem els valors, no només se centraran en el resultat, sinó també en paràmetres educatius.
 • Allò que pretenen és, bàsicament, recuperar el codi ètic?
 • Sí.
 • I què li fa pensar que ara serà possible aplicar aquest codi ètic quan fa tres anys els hi van tumbar?
 • El Consell assumirà l’organització íntegra de les competicions esportives en categoria benjamí i aleví.
 • Fora de la Federació?
 • Si la Federació hi vol prendre part, estarem encantats de fer-ho conjuntament. El Consell serà qui consensuarà les normes, però amb unes línies vermelles.
 • I si la Federació no vol participar, podria donar-se el cas que hi hagi dues competicions diferents en una mateixa categoria?
 • Esperem que no. Hem xerrat amb els clubs de futbol, i ells han manifestat que volen aplicar el codi ètic. Volem que hi hagi una única competició. A molts esports no hi ha cap problema, i de fet ja tenim codis ètics en aplicació. El futbol es pensa que només estem centrats en ells, quan el codi ètic ja ens funciona en altres disciplines i és fantàstic allò que es viu i s’ha aconseguit.
 • Llavors, per què costa tant aplicar aquests valors al futbol?
 • Pel context. Entre tots, pares, mares, directius, entrenadors, àrbitres… projectam l’esport d’elit, i no pot ser que vulguem viure amb els nostres fills el mateix que viuen els esportistes professionals, perquè els fillets no estan preparats per viure allò. No tenen la capacitat psicològica, física, social i emocional per viure la pressió que viuen els esportistes d’elit.
 • Cert, però els infants reben mil missatges que projecten l’esport d’elit i sobretot el futbol competitiu, principalment a través de la televisió. És molt difícil lluitar contra açò.
 • Sí, però Menorca té la capacitat de lluitar contra aquest fet, com ha fet per exemple amb el model d’escoletes de 0 a 3 anys, on s’ha estat pioner i s’ha exportat aquesta línia. Amb formació esportiva, Menorca també és pionera i altres zones ens prenen com a exemple. Balears també vol anar cap aquest camí, i aprovarà un pla estratègic en aquesta línia. Menorca està anys endavant, i no volem fer cap passa enrere, i per açò l’any qui ve feim una gran aposta, que és assumir íntegrament les competicions en benjamí i aleví. Posarem els recursos allà on creiem que s’han de posar.
 • A l’article que ha publicat aquests dies, deia que darrerament ha revifat el problema dels resultats exagerats. Per què ha passat això?
 • Perquè la Federació ha canviat les normes de configuració dels equips, i aquests són més homogenis. La Federació marca amb quines edats pots participar a una lliga o a una altra, i açò fa que en alguns grups hi hagi molta diferència entre equips. Per exemple, hi ha fillets que tot i tenir 10 anys, són molt diferents. Si han de competir allà mateix tot i tenir molta diferència de capacitats, i a més afegim que alguns clubs posen els jugadors “bons” junts, llavors succeeixen aquests resultats exagerats.
 • Imagini que jo som directiu d’un club i no estic convençut d’aplicar el programa Integrasport. Com em convenceria?
 • La funció principal d’un club és educar a persones a través de la pràctica esportiva…
 • L’interromp. Els clubs tenen assumit que aquesta és la seva funció principal?
 • Verbalment sí. Tots ho tenen clar a nivell de concepte. Ningú no et dirà que fan feina únicament per fer campions. A l’hora de la veritat, però, falta que tenguin en compte que per ser millors esportistes hem de ser millors persones, i per ser millors persones, necessitam atendre els infants en tots els seus aspectes: psicològic, emocional i social. Ara es publicarà un estudi sobre l’abandonament de l’esport, que diu que un 40 per cent dels infants que comencen a fer esport amb 8 anys, als 16 anys ja ho han deixat. Açò és el més important per a l’administració pública, i no si tenim un equip a divisió d’honor o dos. Volem que la societat sigui més sana i amb més valors. Aquests són els nostres objectius, i per açò posarem programes i recursos en aquesta línia. Qui s’hi vulgui sumar, encantadíssims. I qui no vulgui fer-ho, caminarà cadascú pel seu camí.
Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *