El Teatre des Born té nova làmpada Per Itziar Lecea, 31/01/2020 edició en paper Setmanari El Iris

Joan Gomila, en “Gumi”, he creat pel renovat Teatre des Born una làmpada inspirada en la que es va penjar fa cent quaranta-cinc anys, quan es va inaugurar per primera vegada. L’oferiment altruista de Gomila de refer la làmpada que penjava del sostre del teatre va venir per dos motius. El primer, millorar la seguretat de la làmpada, un element que penja damunt del públic. El segon, i més important, és l’estima que Gomila té al teatre i a tots els elements que el formen. De fet, abans del tancament, fa 14 anys, en Joan havia passat infinitat d’hores a dins del Born, fent decorats, manejant les tramoies i recopilant informació sobre un edifici i una història que pocs coneixen com ell.

Estem a punt d’acabar el gener. En Joan ha passat hores i hores durant el darrer mes i mig construint el que és la nova làmpada del Teatre des Born. Un element decoratiu que és únic en tot Balears. “Pel que m’he pogut informar, és la làmpada d’aranya tipus ‘imperio’ més gran de les Illes”, comenta orgullós. En concret, les mides de la lluminària fan 2,90 metres d’amplada per 2,70 metres d’alçada, amb una estructura de ferro forjat i 110 bombetes. “I l’he hagut de fer més xata per deixar visibilitat al públic del darrer pis”, comenta. Així i tot, l’obra que il·lumina la platea des Born brilla a través de 9.074 vidres blancs i un de color ambre. “Volia posar-hi un detall perquè el públic pogués descobrir, que fos com un petit joc. És un vidre tallat típic de les làmpades mallorquines”, diu Gomila. El que no es pot distingir, però hi és, són els pocs vidres de la làmpada original que en Joan va poder rescatar de dins el teatre abans que comencés la reforma. Junt amb els pocs vidres que tornen a penjar, el bambolinó que tanca la caixa escènica per dalt, són els únics elements que s’han conservat del teatre primitiu. El bambolinó, en fase de restauració, es col·locarà de nou al seu lloc.

Per què fer una nova làmpada

Durant les obres de millora de la reforma que es va recepcionar l’any 2014, es va construir una làmpada. Aquell element, que va encarregar l’arquitecte adjudicatari, era ja un projecte de Joan Gomila, qui ajudà a recuperar la fesomia del teatre original a través de documents i tota la informació que ha anat arreplegant durant tota la seva vida. Tanmateix, aquella primera làmpada no s’ajustava al projecte ideat per Gomila. I tampoc comptava amb tots els sistemes de seguretat amb els quals compta la nova lluminària.

“La meva idea era construir una làmpada que fos un element patrimonial nou, ja que el teatre ha perdut tot el seu patrimoni històric. I a més el revaloràs, li donés més valor a l’edifici”. S’ha de dir que el nou disseny està inspirat en la làmpada històrica que es va penjar quan es va inaugurar el Teatre des Born, l’any 1875. Gomila apunta que “no en tenim imatges, però sí algunes descripcions, que diuen que era una làmpada d’aranya de vidre. Inicialment funcionava amb oli, i després va passar a funcionar amb gas, que es feia al teatre mateix. La làmpada original es va llevar en el moment en què es van començar a projectar pel·lícules.” Molta de la informació que en Joan ha arreplegat sobre la làmpada i el teatre en general la va obtenir de les llargues converses amb José Pons. Antic membre del Cercle Artístic, va ser una font d’informació molt valuosa per recrear alguns dels elements decoratius i episodis més emblemàtics des Born. En Biel Camps Torres va ser l’única persona, a banda d’en José Pons, que li va poder descriure a en Joan com era la lluminària original. També contat d’oïdes, perquè cap dels dos la va veure mai, però si en tenien informació de persones que l’havien vista.

El treball de recerca i inspiració

Per fer la nova làmpada, en Joan ha passat hores observant elements que s’hi poguessin semblar. “M’he inspirat en làmpades de teatres històrics de la mateixa època que es Born, com és el teatre Campoamor d’Ovideo i la del Teatre Reial de Madrid. A partir d’aquí vaig imaginar un model nou, que fos fet expressament pel teatre des Born, de manera que fos única i es pogués reconèixer com la làmpada des Born”, diu.

En Joan es coneixedor d’aquests tipus de làmpades perquè és una de les seves grans passions, junt amb el teatre. De fet, algunes de les làmpades més importants de Ciutadella les ha restaurat ell, com les de Ca n’Olivar, que són del segle XVIII. També ha restaurat aranyes de vidre del Seminari i de la sala del Trono de Cal Bisbe, que va fer de bell nou.

La nova lluminària, que ja penja al seu lloc, s’ha fet de manera artesanal, però comptant amb nova tecnologia per fer-la el més eficient i segura possible. Les 110 bombetes que l’il·luminen són de filament de led retro, de llum càlida, el que fa que el consum sigui mínim. Pel que fa a la seguretat, en Joan ha ideat un sistema per penjar-la de triple ancoratge de seguretat, sistema que no tenia la làmpada feta per la reforma. “Hem de tenir en compte que davall la làmpada hi ha unes 36 butaques, hi ha de ser un element totalment segur perquè fa 260 quilos”, diu en Joan. Així i tot, és més lleugera que la que s’havia fet per la reforma, que arribava gairebé als 300 quilos.

“El que volia aconseguir és que algú que mai hagués entrat al teatre des Born, pogués tenir la sensació que la làmpada hi ha estat sempre, que no fos un element que cantés. Sinó que fos un element integrat en l’edifici i l’època en què es va construir, sense desentonar ni destacar.”

La nova làmpada es podrà veure el dia que Es Born torni a obrir les seves portes al públic, el pròxim 20 de març.

Itziar Lecea -El Iris 31 de gener de 2020

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *