El PP partidari de donar ús al patrimoni municipal Critica el desús de les coves municipals de Baixamar, es quiosc des Born i del Castell de Sant Nicolau


El grup municipal del Partit Popular presentarà al plenari municipal una moció on es considera que al patrimoni municipal se li ha donar un ús, amb activitats i instal·lacions de caràcter social o d’ús públic, o bé ser cedit a la iniciativa privada, quan així convengui, per tal de donar-li un rendiment (social o econòmic) i, en qualsevol cas, minimitzar o rendibilitzar els costs de manteniment que pugui tenir.

Segons ha explicat Antòni Juaneda, d’ençà que es va escometre la recuperació de la murada del port de Ciutadella, les coves que hi ha a la part baixa, la que dona al passeig des port, estan desocupades, tota vegada que es van de desallotjar dels negocis i activitats que s’hi venien duent a terme. “Al nostre grup, en general però amb alguns matissos, esteim d’acord amb la intervenció realitzada a la murada, que ha permès recuperar un bé patrimonial que embelleix la zona del port, de gran importància, no només per als ciutadallencs, sino també com a espai d’atractiu turístic i, per tant, d’activitat econòmica. Amb el que no esteim tant d’acord, o gens, és en mantenir les coves esmentades en desús. En aquest cas es tracta d’un patrimoni de titularitat municipal que, en el nostre entendre, ha de ser cedit a la iniciativa privada, per dos motius: perquè aquesta cessió reportarà ingressos importants a l’Ajuntament, i perquè el fet de desenvolupar-s’hi activitats lúdiques/comercials, etc, confereix a la zona un ambient i un moviment de persones que beneficia a tots els negocis del port, tot l’any i especialment durant la temporada turística. Sempre amb absolut respecte a la normativa (especialment el Pla Especial de Protecció del Centre Històric de Ciutadella – PEPCHA) s’han de tramitar els procediments necessaris per a dur a terme aquesta cessió. D’aquí a unes setmanes començarà una nova temporada  turística i, per segon any consecutiu, la zona, tot i fer bona planta pel que fa a la murada, presentarà un aspecte pobre pel que fa a l’ambient i al trànsit de persones. I si l’equip de govern no pren decisions, la zona estarà així durant tot el mandat municipal”.

Juaneda també ha assegurat que en una situació similar, però des de fa més anys, uns sis, està el quiosc de Dalt es Passeig, a sa plaça des Born. Una mostra més de patrimoni en desús, que podria donar servei als ciutadans, residents i visitants, si es destina a una finalitat informativa – turística, i/o econòmica si es cedeix a la iniciativa privada. En aquest aspecte, el portaveu del PP ha dit que “podríem posar-mos d’acord amb quina solució sería la més adequada, amb la conformitat de tots els grups”.

Castell de Sant Nicolau

Finalment, els populars consideren que l’anomenat Castell de Sant Nicolau, i la zona on està ubicat, a la bocana del port, tot i no ser de titularitat municipal però apte per al seu ús amb autorització de la Demarcació de Costes, és un recurs que també pot ser molt útil. Juaneda manifesta que “seria molt atractiu que es castell fos visitable, que pogués acollir algun negoci de baix impacte, i que la zona exterior s’adaptés per a fer-la més atractiva i agradable, tant els residents com els visitants”.

 

Per tot lo exposat, el grup del Partit Popular presenta davant el Ple de l’Ajuntament de Ciutadella les següents propostes d’acord:

Primer.- El Ple de l’Ajuntament de Ciutadella insta l’equip de govern a presentar davant el Ple una proposta relativa als usos que s’han de donar a les coves situades a baix de la murada del port de Ciutadella, amb un criteri de rendiment econòmic per a l’Ajuntament i de dinamització de l’activitat a la zona.

Segon.- El Ple de l’Ajuntament de Ciutadella insta l’equip de govern a presentar davant el Ple una proposta relativa als usos que s’han de donar al quiosc situat Dalt es Passeig de la plaça des Born, de tal manera que doni un servei als ciutadans, tant residents com visitants i, si n’és el cas, reporti ingresos a l’Ajuntament o minimitzi els costos de manteniment.

Tercer.- El Ple de l’Ajuntament de Ciutadella insta l’equip de govern a desenvolupar, amb la col·laboració de la Demarcació de Costes a les Illes Balears i del Consell Insular de Menorca, un projecte d’ús del Castell de Sant Nicolau per a la visita, amb la possibilitat algún servei de comerç, restauració, etc, i a l’adequació de la zona exterior millorant-la per a la visita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.