L’any 2018 es varen registrar 71 casos de suïcidi a les Illes Balears, un 30% manco que l’any anterior L’objectiu és fer-los partícips en l’elaboració del futur pla de prevenció contra el suïcidi

L’any 2018 es varen registrar 71 casos de suïcidi a les Illes Balears. Aquesta xifra significa una disminució d’un 30% dels casos respecte l’any anterior, en què se’n varen registrar 103. No obstant això, continua sent molt necessari dedicar esforços a la formació i sensibilització de la població. Amb aquest objectiu, l’Observatori del Suïcidi del Servei de Salut celebra avui i demà dues jornades de treball amb els principals agents i institucions implicats en l’abordatge de la conducta suïcida.

En aquestes jornades —que tenen lloc al Servei de Salut i a la Conselleria de Salut i Consum— hi participen una cinquantena de professionals, distribuïts en quatre grups: un de salut mental i atenció primària, un de comunitari, un d’emergències i un d’epidemiologia. L’objectiu és implicar tots els agents en l’elaboració del futur Pla de Prevenció, Actuació i Maneig de la Conducta Suïcida de les Illes Balears. El president de la Sociedad Española de Suicidología i psicòleg clínic, Andoni Anseán, pren part en les jornades i en l’elaboració del Pla oferint assessorament tècnic. Aquest professional ha participat en la planificació de les estratègies de prevenció del País Basc i Galícia.

L’abordatge de la conducta suïcida no és únicament una qüestió de salut mental o sanitària, sinó que també incumbeix el sistema educatiu i el social, el treball, la justícia, les forces de seguretat, els cossos de bombers i els mitjans de comunicació, entre d’altres actors. És necessària, doncs, una estreta col·laboració entre totes les parts per afrontar de manera efectiva i eficient aquest problema de salut pública.

En aquest sentit, la Conselleria de Salut i Consum va impulsar la creació de l’Observatori del Suïcidi el desembre de 2017, com a nou instrument de vigilància epidemiològica i com a eina per ajudar a identificar les persones en situació de risc, així com també per planificar estratègies de prevenció. Altres acciones destacades que s’han dut a terme han estat l’elaboració d’un protocol d’actuació per als centres socioeducatius d’execució de mesures de justícia juvenil (Es Pinaret, Es Mussol, Es Fusteret), l’organització de quatre tallers dirigits a periodistes sobre el tractament de la conducta suïcida als mitjans de comunicació i una guia d’actuació davant la conducta suïcida en l’àmbit escolar (pels casos més complexes s’ha creat un protocol de coordinació entre salut mental infanto juvenil i els centres escolars).

El Servei de Salut, a més, ja ha format 320 professionals de l’àmbit sanitari. Concretament, a Mallorca se n’han format 78 del 061 i 66 d’atenció primària; a Menorca s’ha impartit formació a 88 professionals d’atenció primària, salut mental, urgències i 061; a Eivissa i a Formentera han rebut formació altres 88 professionals de les mateixes àrees.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.