Consum anima a gaudir del Carnaval sense riscs

La Direcció General de Consum elabora un decàleg de consells a l’hora d’adquirir disfresses i articles per a la festa

Com cada any, els carrers de les Illes Balears es converteixen en un immens conglomerat de Carnestoltes, festes i desfilades, amb les tradicionals celebracions de sa Rua i sa Rueta, i s’omplen de carrosses amb molts de colors, ritme i alegria, amb les comparses més enginyoses. El Carnaval convida a omplir de colors aquesta celebració en la qual tothom juga a ser altres personatges, però el Govern recomana fer-ho sense riscs. Per això, la Direcció General de Consum vol aprofitar per fer una sèrie de recomanacions a l’hora d’adquirir articles per a aquesta festivitat, com ara disfresses o altres productes típics, i posa l’accent principalment en la seguretat dels productes:

– Les disfresses per a infants es consideren juguetes i, per això, han de complir els requisits i les normes que els són aplicables. Els elements com ara pistoles, arcs o fletxes destinats a la població infantil no han de tenir elements punxants o tallants, ni peces petites que es puguin desprendre.

– Cal comprovar que les disfresses siguin adequades a l’edat del menor. Si té menys de set anys no poden dur cordills a la zona del coll; si té més de set anys, els cordills no poden ser superiors a 7,5 cm de llarg, i si té menys de catorze anys la disfressa ha d’indicar els advertiments de seguretat.

– Si s’adquireixen màscares, caretes o perruques, han de tenir els orificis corresponents per a ulls, nas i boca, i no ser inflamables. El maquillatge, els tints de cabells, etc. han de comptar amb l’etiquetatge corresponent de components per tal d’evitar possibles al·lèrgies.
– Quant a les bromes, s’ha de ser caut i extremar les precaucions, especialment quan es tracta d’usar petards i focs d’artifici. Sempre els han de manipular adults i cal evitar llançar-ne en espais tancats.

– Els productes de pirotècnia només es poden vendre en establiments autoritzats i d’acord amb la classificació següent, en funció dels possibles consumidors i riscs:

• Classe I: per a majors de 12 anys (articles de risc molt reduït).
• Classe II: per a majors de 16 anys (articles de risc reduït).
• Classe III: per a majors de 18 anys (articles de risc mitjà).

– Tots els productes han d’anar correctament etiquetats i han de dur la marca CE, la qual acredita que el fabricant compleix la normativa establerta en matèria de seguretat.

– Convé sol·licitar sempre factures o tiquets de compra, i conservar-los, són la garantia i són necessaris en cas de reclamació. Així mateix, heu de saber que tots els establiments han de disposar de fulls de reclamació a disposició dels consumidors. Demanau-ne en el cas que considereu que s’han vulnerat els vostres drets.

També animam a estimular la creativitat i elaborar la pròpia disfressa. A més de tenir en compte tot el de més amunt, es poden utilitzar materials reciclats, acudir a botigues de segona mà o intercanviar-los.

La Direcció General de Consum insisteix en la garantia que suposa per al consumidor triar sempre empreses adherides al Sistema Arbitral de Consum.

Per a més informació:

Oficines de la Direcció General de Consum (sistema de cita prèvia obligatòria):

– Palma: 971 78 49 96
– Maó: 971 36 04 26 / 971 36 87 03
– Eivissa: 971 30 67 00 / 971 30 67 64

Xarxes socials: @IBConsum

Telèfon gratuït d’atenció al consumidor: 900 16 60 00

Adreça electrònica: consultesconsum@dgconsum.caib.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.